Mariam The Believer: ”Att älska är att våga”

mariam

Den 20 oktober släpps Love EverythingMariam The Belivers första fullängdare på fyra år. HYMN tog ett litet snack med med Mariam Wallentin med anledning av detta och för att prata om den nysläppta videon till singeln ”Bodylife”.

På vilket sätt skiljer sig den kommande plattan från det vi hört av Mariam The Believer förut?

– Fyra år har gått och livet har fortsatt att hända. Jag har upplevt mer lycka men även mer sorg. Människor jag älskar har blivit sjuka och vissa har dött, livet har blivit lite snårigare och humaniteten trängre, naturen är överbelastad och tiden forsar fram som en bred flod.

– Det som känns viktigt mer än någonsin är kärleken, att vårda den i sin närhet och på så vis i det stora hela. Vi är var och en bara små små pusselbitar i det stora, men vår lilla plats och vår korta stund kan vi försöka att ta tillvara på. Love Everything försöker beröra den tematiken med stora syntklanger som öppna landskap. Det är väl fortfarande någon slags spirituell popmusik egentligen.

Några särskilda inspirationskällor som du vill nämna?

Michael Jackson, Tina Turner, Marvin Gaye och Ornette Coleman.

Hur ska albumtiteln tolkas?

– Att älska är att våga.

mariam2

Varför väljer du att ge ut albumet på eget bolag?

– För att jag vet vad jag vill och kan möjliggöra det. Jag vill ha kontroll över min egna musik. Och för att ha ett hem för mina olika projekt och idéer.

Tar det mycket tid att driva eget skivbolag vid sidan om att vara musiker?

– Det kan det göra, men jag lägger det på en rätt låg nivå och försöker att inte låta det ta över mer kreativa sysslor. Ibland är det såklart jobbigt att vara helt ensam med att behöva posta skivor, skicka in en pressning eller korra en layout. Men jag väljer mina samarbetspartners väl –  distributörer, fotografer och så vidare – och där får jag stöd och hjälp och kan bolla idéer. Det är viktigt för att det ska kännas givande även i den mer praktiska processen med att göra en platta.

Enligt pressmeddelandet är låten ”Bodylife” en hyllning till kroppens egen kraft. Har ni utgått från den tematiken i arbetet med videon? Berätta lite om om hur dina tankar inför videoskapandet gick.

– Jag och min bästa vän Ylva tävlade i disco freestyle när vi var små, vi dansade pardans ihop och köpte gula bandystumpor på Team Sportia, förvandlade blåa tajts till hotpants och kombinerade åttor (ett sätt att dela in koreografi) tills vi blev lila i ansiktet. Sen flyttade Ylva till London och blev dansare och jag bara sjöng och sjöng.

– När jag insåg att jag ville dansa och använda min kropp till ”Bodylife”-videon var Ylva den jag direkt ringde till, hon har så många strängar på sin lyra och är nu nämligen även filmare. Vi stängde in oss i ett svart rum, bara hon och jag, och dansade och lekte i två dygn. Två nära vänner i en tillitsfull och intim process.

”Vi stängde in oss i ett svart rum, bara hon och jag, och dansade och lekte i två dygn”

– För mig handlar låten om kroppens kraft och styrka men även livets förgänglighet. Att leva är lite som att dansa tills man stupar nästan, kroppen är ju rörelse och rörelse är liv. Därför var det självklart att tematiskt arbeta med min egen kropp i videon, att bjuda in genom att blotta mig och även vara sårbar i den där styrkan som är kropp.

Förutom albumsläpp, vad händer framöver för Marian The Believer?

– Vi ska ut och spela live i Sverige och Europa, jag ska färdigställa en EP och kanske få till ett stråkprojekt till våren. Samt förhoppningsvis spela ännu mer i vår och sommar. Hoppas att vi ses då!