Björns vänner: ”Närmast kommer vi att släppa en liten vinylsamling”

Foto: Linus Hook

Foto: Linus Hook

På lördag är det dags för Klubb HYMN på Grand i Malmö igen och på scen står inga mindre än Björns vänner – indiesveriges kanske mesta kultband som efter ett längre uppehåll lyckligtvis återuppstod 2014. HYMN kollade läget med bandets sångare Richard Schicke.

Vem är egentligen Björn och hur viktig är han för er existens?

– Jag lärde känna Björn när han blev ihop med Klara och han har varit en god vän sedan dess. Han måste väl räknas som helt avgörande av två skäl: 1. Han sammanförde Pelle och mig, som utgjorde den låtskrivande kärnan i bandet fram till 2004-2005, då vi lade ner. 2. Kortfattat såg han till att det hände nåt.

Ni har nån form av kultstatus numera, speciellt i Malmö och på er spelning på gatufesten NGBG i september tänkte jag på att ni verkar gå hem i alla åldrar och hos fans av många olika musikstilar. Varför tror du att det är så?

– Det kan jag bara spekulera om, men det är något jag också har noterat och tycker är både intressant och väldigt roligt.

Vem tänker du att du skriver musik för?

– Jag tänker att jag skriver musik för alla som vill lyssna.

Ni gjorde två covers på låtar från Weezers Pinkerton-album i mitten av 00-talet – ”Across The Sea”/”Staffanstorp” och ”Why Bother”/”Skitsamma”. Vad är det som är så bra med den skivan?

– Tja, det var kanske framför allt en favoritskiva just då. Jag och Pelle översatte faktiskt fler grejer därifrån. ”Regnbågsmärket” och ”Mitt hålligång” vill jag minnas att två av de svenska titlarna blev. Den är kanon på alla tänkbara sätt, den plattan.

Min favoritlåt med er är ”Print screen” från albumet Ni har stulit våra drömmar. Vad var det senaste du printscreenade och varför?

– Det är nog ungefär så som sången förtäljer.

Förutom Grand-spelningen, vad händer framöver?

– Vi spelar in på lågvarv för tillfället, men närmast kommer vi att släppa en liten vinylsamling, med låtar framröstade som de bästa av objektiva fans.