Till minne av Tom Petty (1950-2017)

Det började redan igår kväll. Twitter och Instagram ballade ur och rapporter från höger och vänster sade att Tom Petty hade avlidit.

Uppgifterna visade sig felaktiga och LAPD dementerade uppgifterna via deras Twitter. Men det stod tämligen klart att allt inte stod helt rätt till gällande Pettys hälsa. Det dröjde ytterligare några timmar, sedan bekräftades det att Petty hade avlidit på ett sjukhus i Santa Monica. 66 år gammal och blott en vecka efter hans senaste konsert.

Jag är något för ung för att ha fått delta i eran där vinylskivor krängdes iväg lika lätt som glass på en solig badstrand. Men jag har såklart glorifierat den tidsepoken kraftigt och var självklart tvungen att börja samla på dessa svarta plattor så snart som veckopengen räckte till. Den första platta jag köpte var ett sladdrigt ex av The Rolling Stones Let It Bleed, en platta jag fortfarande har kvar. Den andra var Tom Pettys Full Moon Fever.

Den där lilla ackordföljden i början på ”Free Fallin’” håller jag fortfarande högt. Det där soundet är speciellt och mannens röst fastnar onekligen. Full Moon Fever släpptes 1989, vid det laget hade Petty redan många plattor i ryggen med sitt band The Heartbreakers och dessutom var han med i den kortlivade supergruppen Trevelling Wilburys med bland andra George Harrison och Bob Dylan under slutet av 80-talet.

Men som sagt, det började tidigare. Uppvuxen på rock ’n’ roll i form av Elvis Presley började Petty under unga år spela musik i hemstaten Florida och historien förtäljer även att han hade Don Felder (som senare blev en välkänd figur i bandet The Eagles) som gitarrlärare. Här startade han även sitt första band, Mudcrutch. Känns det igen? Förmodligen, Mudcrutch återupplivades nämligen under 2000-talet och deras platta Mudcrutch 2 är det sista Petty släppte från sig i inspelad väg.

Det nystartade bandet Mudcrutch insåg att Florida inte skulle räcka till för att förverkliga deras drömmar och flydde under tidigt 70-tal till Los Angeles. Mudcrutch splittrades och i dess ställe började ett nytt band ta form, The Heartbreakers. Ett band som visserligen hade med sig medlemmar från Mudcrutch, såsom Mike Campbell.

Bandet fick sig ett kontrakt på Shelter Records (för övrigt startat av bland annat den nyligen avlidne Leon Russell) och släppte iväg debuten Tom Petty and the Heartbreakers. En platta som består av fullständigt lysande rockmusik. Det är några delar Kalifornien och några delar ren rock ’n’ roll hämtad från de amerikanska sydstaterna.

Det soundet som återfinns på första plattan är ett sound som bandet skulle hålla kvar under karriären. Även om det konstant har varit i någon form av utvecklingsfas har Tom Petty and the Heartbreakers ständigt levererad musik som för tankarna till en soligt Hollywood. Lite som en ultimat fortsättning på den musik som gjorde Los Angeles känd på 60-talet.

Pettys historia kan dras än längre, men det känns något överflödigt. Vi vet att många av våra allra käraste artister från 60-, 70- och 80-talen är på väg bort. De börjar bli gamla och det är något vi får leva med. Som tur är lever deras musik kvar länge till och Pettys nasala stämma och Rickenbacker-plinkande kommer sannerligen snurra många varv till på skivtallriken.

Spellista med Tom Pettys bästa låtar hittar du nedan: