David Bowies singel ”‘Heroes'” fyller 40 år

Idag är det 40 år sedan David Bowie släppte sin ikoniska singel ”‘Heroes'” och även om låten blev en blygsam framgång vid releasen, är det få 70-talsinspelningar som äger samma dragningskraft. Daniel Andersson tipsar om en av pophistoriens bästa låtar om att stå enade i sitt utanförskap. Vi mot dem.

Bowie föddes i Brixton den 8 januari 1947 och vid 30 års ålder hade han uppnått mer än de flesta kunde drömma om. Fram till 1977 hade The Dame hunnit släppa tio skivor, bytt stil otaliga gånger och brutit fler normer än någon trodde var möjligt. Bowie stod i en klass för sig och det var få som kunde matcha hans produktivitet. Förutom att spela in soloskivor, användes tiden till att återuppväcka Iggy Pops karriär (The Idiot och Lust For Life tillhör 70-talets bästa skivor).

Endast 9 månader efter Low – första delen i Berlintrilogin/11:e soloskivan – släpptes ”‘Heroes'” som singel, men till skillnad från exempelvis ”Golden Years” nådde inte låten några större listframgångar. Generationer av lyssnare har dock tagit till sig textens tema om utanförskap och passionerad kärlek. Valet att sätta titeln inom citationstecken fångar andemeningen perfekt.

I, I wish you could swim
Like the dolphins
Like dolphins can swim

Though nothing, nothing will keep us together
We can beat them, forever and ever
Oh, we can be heroes just for one day

I, I will be King
And you, you will be Queen
Though nothing will drive them away
We can be heroes just for one day
We can be us just for one day

I, I can remember
(I remember)
Standing by the wall
(By the wall)
And the guns, shot above our heads
(Over our heads)
And we kissed, as though nothing could fall
(Nothing could fall)

And the shame, was on the other side
Oh, we can beat them, forever and ever
Then we could be heroes just for one day

We can be heroes
We can be heroes
We can be heroes just for one day
We can be heroes

Musiken skrevs tillsammans med Brian Eno, medan texten kom till av en slump, när Bowie såg producenten Tony Visconti kyssa sin flickvän vid Berlinmuren. Han såg dem från sitt studiofönster. Nedanstående dokumentär ger en fördjupad bild och visar låtens komplexitet.

Förutom att låten i sig är en av populärkulturens mest ikoniska inspelningar, går det inte att förbise omslaget, fotat av den mångårige samarbetspartnern Masayoshi Sukita. Bilden förstärker Bowies alienation och speglar samtidigt musikens utomvärdsliga karaktär – en känsla som cementeras av Robert Fripps karakteristika gitarr. Sistnämnde är främst känd som King Crimsons grundare. Sukita kom i kontakt med Bowie genom att fota Marc Bolan/T. Rex i början av 70-talet.

På tal om Bolan, så framfördes ”‘Heroes'” för allra första gången inför publik i samband med hans tv-program Marc (dessvärre avled Bolan i en bilolycka innan programmet sändes). Efter tv-debuten blev låten ett stående inslag i Bowies karriär.

Ovanstående klipp är hämtat från nederländsk tv. Missa inte denna bakom kulisserna- inspelning med intervju och överräckande av guldskivor för Low och ‘Heroes’ (sistnämnda album släpptes den 14 oktober 1977).

”Heroes'” är en av Bowies mest tolkade låtar och dagen till ära släpper Depeche Mode en nyinspelad hyllningsversion. Andra giganter som känt sig manade att sätta sin egen prägel är Lcd Soundsystem, Motörhead och The Flaming Lips. Nedan tipsar jag om tre personliga favoriter.

Prince (2016)

Prince framförde denna avskalade tolkning strax innan sin egen död.

Nico (1981)

Nico valde att tolka ”‘Heroes'” vid en mängd tillfällen och spelningen i Preston 1982 tillhör en av mina absoluta favoriter. Ovanstående studioversion är minst lika bra.

Blondie (1980)

Fripp gästar på gitarr. King Crimson valde nyligen att släppa sin egen version (inspelad i Berlin).