Tilde Hjelm: ”Låten har varken klassiska låtskrivarramar eller skriker hit-varning”

Tilde

Pusterviks Pop Up Club har huserat på Järntorgsgatan sedan i somras och kvällens uppställning inkluderar Tilde Hjelm och Bodal. Denna tidiga höstdag sammanfaller även med releasen av Hjelms solodebut ”High & Low” – en vacker och eftertänksam singel, med ett jordnära uttryck, som når de innersta och djupaste känslorna. Ljudbilden breder ut sig som en lång, krokig landsväg.

Berätta om din debutsingel ”High & Low”.

– ”High & Low” är inspelad i Nacksving Studios av Kim Ruiz. Dagarna innan inspelningen fick jag ihop ett härligt gäng med personer som repade in fyra låtar och hängde med till studion. Vi spelade in i all hast med mycket fokus och kärlek som resulterade i bland annat ”High & Low”. Jag är oerhört glad över detta och lite nyfiken på låtens utveckling då jag idag har en lite annan sättning av band som jag spelat ihop mig med mer. Så denna versionen blir kanske en ”2017 edition”.

Vad säger du om beskrivningen melankolisk folkcountryballad?

– Det låter som något jag själv skulle lyssna på.

Hur kommer det sig att du valde att presentera dig själv genom en stillsam ballad? Kanske inte det självklaraste valet för en ny artist.

– Precis min tanke. Låten har varken klassiska låtskrivarramar eller skriker hit-varning. Vilket är väldigt skönt. Jag slipper press och önsketankar om att spelas på P3. Den får lov att vara som den är, utan meck.

Texten behandlar en kärleksrelation. Hur känns det att dela med sig av sitt privatliv? Eller har du distans till det du skriver om?

– En rak fråga kräver ändå ett rakt svar känner jag. Ibland kommer man till ett stadie i en känsla eller tid i livet då man måste dela med sig av sina innersta tankar. Jag är helt enkelt där och det är väldigt befriande. Jag kan dock ha väldigt mycket distans till andra saker. Även till mig själv, vilket gör att jag kan ta ganska mycket med en klackspark och en gnutta humor.

”Jag ville ha ett band där man kan komma till repan fördärvad  av dagen men sedan lämna med huvudet bland molnen”

Har du under arbetets gång varit rädd för att hamna fel, att slutresultatet ska bli misslyckat?

– Ja. Jag tycker det är väldigt viktigt med personkemi. Jag var väldigt nervös över att inte hitta rätt personer att spela med. Jag vill ha ett band där man kan komma till repan fördärvad av dagen men sedan lämna med huvudet bland molnen. Ett band som ger och samtidigt tar plats och vågar utveckla en låt tillsammans med mig. Jag har funnit dem och det är en ära att få spela med Svante Berg, Tony Martinsson och Lanja Rashid.

Jag är förtjust i körerna. Hur mycket har du jobbat med produktionen?

– Inte så mycket som jag hade velat. Jag gillar att bygga upp med körer men denna gången fanns det inte riktigt tid till det. Däremot har Kim verkligen fångat en känsla och Julia Wiels röst har en otrolig häftig 70-talskaraktär som gör det där lilla extra.

Vilka är dina inspirationskällor? Personligen hör jag en drömsk Sophie Zelmani.

– Tack så mycket! Henne lyssnade jag mycket på under samma tid som jag lyssnade på Stina Nordenstam och Björk. Numera hämtar jag mycket inspiration från Mazzy Star, First Aid Kit, Bowerbirds och Fleetwood Mac. Jag har omedvetet (men jag undrar om det är undermedvetet) snott två låttitlar rakt av – från både The Radio Dept. och The National. Så de får nog också räknas som inspiratörer!

Och omslaget får mig att tänka på Nick Cave och Kylie Minouge-duetten ”Where The Wild Roses Grow” (videon). Hur gick tankegångarna?

– Jag kände mig faktiskt snäppet egen när jag kom på tanken om badkar och rosenblad men jag insåg sedan att jag antagligen inte var det när Sarah Blake Elmwall, fotografen, nämnde Ofelia från Hamlet. Nu när jag kollat upp din referens så tror jag faktiskt att Nick Cave och Kylie Minogue inspirerats väldigt mycket från Hamlet själva.

Du har releasefest på Pustervik ikväll? Nämn tre ord som bäst beskriver dina känslor inför spelning.

– Glädje. Nervositet. Fokus.

Vad händer framöver?

– Vi planerar att spela in liveversioner i Nacksving Studios för att sedan släppa EP senare i höst. Så det blir att repa, skriva musik och förhoppningsvis spela lite mer utanför Göteborg.