De 40 bästa Marc Bolan-låtarna (Tyrannosaurus Rex/T. Rex)

Idag är det 40 år sedan Marc Bolan dog i en bilolycka tillsammans med sin flickvän Gloria Jones. De körde in i ett träd i sydvästra London. Bolan avled omedelbart, medan Jones överlevde. Världen hade förlorat en popikon.

Marc Bolan – med födelsenamnet Mark Field – miste livet strax innan sin 30-årsdag. I början av 70-talet, iklädd boa och glitter, satte han glamrocken på kartan, men det dröjde inte länge förrän stjärnan dalade. 1977 hade han dock återfått publikens gunst och dagarna innan olyckan gästade David Bowie hans egna tv-program Marc. Avsnittet spelades in den 7 september, men sändes först i samband med Bolans begravning den 20 september.

Bowie och Bolan var både konkurrenter och nära vänner. Sistnämnde spelar exempelvis gitarr på Bowie-singeln ”The Prettiest Star”. Själv singeldebuterade Bolan med ”The Wizard” från 1965. Hans sista album blev T. Rex-skivan Dandy In The Underworld (den 12:e i ordningen). De första fyra plattorna släpptes under namnet Tyrannosaurus Rex. Bolan medverkade även i John’s Children under en kort period.

Förutom att spela in egen musik, producerade Bolan bland annat Gloria Jones soloalbum Vixen från 1976. Han skrev även flera av låtarna. Vid sidan om denna skiva är Jones främst känd för singeln ”Tainted Love”; en northern soul-klassiker, som sedermera gjordes odödlig av Soft Cell på 80-talet. Låten spelades in på nytt inför nämnda soloplatta.

Nedanstående låt är en tolkning av Syreeta Wrights och Stevie Wonders duettklassiker ”To Know You Is To Love You”.

För att hedra en av rockhistoriens förgrundsgestalter listar jag Marc Bolans 40 bästa låtar – ett sätt att uppmärksamma 40-årsdagen av Bolans alltför tidiga bortgång.

40. ”New York City” (1975)

I mitten av 70-talet befann sig Bolan i ett vakuum efter framgångarna mellan åren 1970-1973 och det publika intresset hade svalnat markant sedan genombrottet med 1970 års ”Ride The White Swan”. Glamrockens främsta affischnamn fick hitta nya vägar, men soul- och discoinfluenserna gav inget större genomslag. London-sonen fick dock en mindre hit med sköna ”New York City”, som nådde 15:e plats på Englandslistan 1975. B-sidan ”Chrome Sitar” är en annan favorit.

Det är svårt att inte gilla textrader som:

Did you ever see a woman
Coming out of New York City
With a frog in her hand

39. ”Visions Of Domino” (1977)

1977 sammanfaller med punkens stora genombrott och Bolan hyllades som en av förgrundsgestalterna. Han var inte sen med att anamma titeln The Father Of Punk och det brukar skämtas om att Bolan endast lärde sig tre ackord, men att det var tillräckligt för att skapa 70-talets punkvåg. The Damned agerade förband i samband med -77 års turné, som följde releasen av Dandy In The Underworld – ett album som visade att det det fanns mycket kvar att ge. Poppunkiga ”Visions Of Domino” – med snygg synthslinga – sätter sig efter första lyssningen. Bolans starka melodikänsla fanns med under hela karriären.

38. ”Think Zinc” (1974)

1974 års singel ”Think Zinc” finns med på mediokra Bolan’s Zip Gun från 1975, men nämnda låt har allt som jag söker hos en bra Bolan-produktion – medryckande körer, 50-talsreferenser och ett intro som präglas av stön och vrål. Kan även passa på att nämna discofierade ”Light Of Love” från samma år.

37. ”Fist Heart Mighty Dawn Dart” (1970)

Bolans fjärde album A Beard Of Stars från 1970 blev det sista albumet under namnet Tyrannosaurus Rex, som i samband med ”Ride A White Swan” – släpptes i oktober samma år – förkortades till T. Rex. Detta var dock inte den första eller enda förändringen som inträffat sedan 1968 års debutalbum My People Were Fair and Had Sky in Their Hair… But Now They’re Content to Wear Stars on Their Brows – två år in i karriären hade bland annat de första årens folkinfluenser ersatts med en mer elektronisk framtoning (påhejad av producenten Tony Visconti). Och originalmedlemman Mickey Finn hade ersatt av Steve Peregrine-Took. Sistnämnde gjorde att percussion-inslagen förändrades allt mer för att slutligen fokusera helt på klassiska trummor. Inledningsvis användes uteslutande bongotrummor.

”Fist Heart Mighty Dawn Dart” är ett av de första tecknen som visade att Bolan var på väg att förvandlas till fullfjädrad rockstärna.”Pavilions Of Sun” är ett annat exempel.

36. ”Dandy In The Underworld” (1977)

”Dandy In The Underworld” präglas av en självbiografisk text om att hamna i kokainmissbruk och inramningen är långt mer melankolisk än Bolans högenergiska genombrottssinglar. Målsättningen är inte att skapa feststämning eller ohämmad eufori, där allt handlar om att ha roligt för stunden – bakgrundens som dalande stjärna ger låten extra tyngd. Nu blev singeln ett kommersiellt misslyckande, men Bolan hade mycket annat att glädjas över. Han hade exempelvis fått ett eget tv-program.

35. ”King Of The Rumbling Spires” (1969)

”King Of The Rumbling Spires” är det första försöket att skapa traditionell rock med enklare framtoning – en återgång till Bolans egna solomaterial. Ljudbilden har stramats upp och produktionen känns luftig och inbjudande. ”King Of The Rumbling Spires” är sista låten där Took medverkar. B-sidan ”Do You Remember” följer samma linje.

34. ”Solid Gold Easy Action” (1972)

Likt flera av Bolans låtar är ”Solid Gold Easy Action” rotad i 50-talets rock’n’roll och denna singel från 1972 håller inte tillbaka. En publikfavorit för sena nätter. Det är dock ingen av mina absoluta favoriter, men det är alltid kul att ta del av Bolans nonsenstexter.  Och kören håller högsta T. Rex-kvalié.

33. ”Left Hand Luke And The Beggar Boys” (1973)

”Left Hand Luke And The Beggar Boys” speglar Bolans känsla för dramatiska ballader. Stråkar, piano och varma gitarrpartier sätter standarden. Låten är hämtad från 1973 års album Thanx.

32. ”Lofty Skies” (1970)

Det vilar något drömskt över ”Lofty Skies” och produktionen präglas av en lekfull känsla. Här finns elgitarren, men även orgel (chord organ). Ett instrument som Bolan lärde sig att bemästra innan inspelningen av tredje albumet Unicorn från 1969.

31. ”Mystic Lady” (1972)

Bolan hade en känsla för mystik och udda texter. Vem är den mystiska kvinnan som fångat Bolans uppmärksamhet? Texten avslöjar att hon är nattmänniska, skrämmer hans hundar och har få älskare. Hennes vänner är dessutom elaka.

30. ”Ballrooms Of  Mars” (1972)

”Ballrooms Of Mars” präglas av sorgsenhet och det är uppenbart att Bolan har eller håller på att förlora någon som står honom nära. I texten namndroppas Bob Dylan, Alan Free och John Lennon.

29. ”Baby Strange” (1972)

Bolan ligger ständigt nära det banala och introt till ”Baby Strange” är ett av de bästa exemplen. De första sekunderna är ingen idé att återge i textformat, så lyssna istället. ”Baby Strange” är klassisk T. Rex-rock’n’-roll. Produktionen är sparsmakad och den repetitiva gitarren driver låten framåt. Avslutningen löser upp alla knutar.

28. ”Country Honey” (1973)

Jag upplever Bolan som en renodlad stadsgrabb, men jag köper varenda ord när han vill ta en tur på landet. En låt som andas frihet och levnadsglädje.

27. ”Life Is Strange” (1973)

”Life Is Strange” inleds med fågelkvitter och tittar en på skivomslaget till Tanx, där Bolan – iklädd fjäderboa – poserar med en stridsvagn i miniatyr, är det svårt att få ihop bilderna. Bolan lyckas dock med bedriften.

26. ”Elemental Child” (1970)

”Elemental Child” avslutar A Beard Of Stars som släpptes i mars 1970 och avslutningen visar prov på bländande gitarrteknik. Inget var sig längre likt – hippiebakgrunden var som bortblåst – och Bolan visade att han kunde använda gitarren på samma sätt som Jimi Hendrix eller Jeff Beck. Tidigare under året hade Bolan knäckt John Peel vid en av hans sessions.

25. ”Debora” (1968)

Tyrannosaurus Rex nådde 34:e plats på Englandslistan med debutsingeln ”Debora”, en av 60-talets bästa folkpoplåtar. Bolan och Took spelade in en ny version till sitt andra album Prophets, Seers & Sages: The Angels of the Ages (släpptes samma år som debuten).

24.”Raw Ramp” (1971)

Bolan skriver om att fängslas av det motsatta könet och i vanlig ordning är det inte helt lätt att begripa texten. Hur kommer det sig att han använder ordet ramp? En vildväxande purjolök. Hur som helst präglas ljudbilden av bubblande bongotrummor och ett dansant tempo som får kroppen i gungning.

23. ”Hot Love” (1971)

”Hot Love” är Bolans första listetta och en av 70-talets främsta feelgood-låtar. Personligen är jag dock mer förtjust i de övriga listettorna: ”Get It On”, ”Telegram Sam” och ”Metal Guru”.

Produktionen faller i samma anda som genombrottsalbumet Electric Warrior från samma år, men jag saknar mystiken som präglar majoriteten av nämnda skiva. ”Hot Love” är mer rakt på sak.

22. ”Child Star” (1968)

”Child Star” släpptes ursprungligen som b-sida på ”Debora”, men återfinns även på debutalbumet (till skillnad från sistnämnda låt). ”Child Star” får lyssnarna att förflytta sig till en främmande och okänd plats, där det är vanligare att använda mantel än tröja och byxor.

21. ”The Groover” (1973)

1973 brukar ses som slutet för T. Rexmania-hysterin och singeln ”The Groover” är låten som anses vara början till slutet. Singeln nådde topp 4 på Englandslistan och blev Bolans sista topp 10 placering. Viscontis produktion – näst sista singeln med hans signatur – är tyngre än på albumen Electric Warrior, The Slider och Tanx, men det reducerar inte Bolans känsla för effektiva melodier. Efter avhoppet började Visconti återigen att jobba med David Bowie – deras samarbete upphörde tillfälligt efter The Man Who Sold The World från 1970.

20. ”Girl” (1971)

”Girl” är en av Bolans vackraste och innerligaste låtar och Burt Collins vackra flygelhorn är pricken över i:et.

19. ”Jewel” (1970)

”Jewel” är ytterligare ett smakprov på T. Rex i full förvandling att bli ett av pophistoriens största rockband. Och detta är ett spår som andas psykedelia och förbjudna preparat.

Liveversion från tysk TV.

18. ”Buick Mackane” (1972)

”Buick Mackane” osar av rå energi och bygger på ett monotont riff som ekar över produktionen – ljudbilden är massiv och kan liknas vid glamrockens Wall Of Sound. Bolan själv nämnde Led Zeppelin som referens. Guns N’ Roses spelade in en version av denna låt 1993.

17. ”Monolith” (1971)

”Monolith” inleds med ett udda gitarrljud och därifrån utvecklas låten till en av Bolans elegantaste produktioner – en futuristisk variant av Gene Chandlers klassiker ”Duke Of Earl” från 1962. Och i vanlig ordning triggar texten fantasin.

The throne of time
Is a kingly thing
From whence you know
We all do begin
And dressed as you are girl
In your fashions of fate
Baby it’s too late

16. ”Ride A White Swan” (1970)

Här föds glamrocken. ”Ride A White Swan” är som redan nämnts första singeln under det förkortade bandnanmet T. Rex och framgången lät inte vänta på sig. Låten nådde andra plats på Englandslistan. Handklappsinslaget är inspelat i Trident Studions badrum för att få rätt ekoeffekt.

15. ”Main Man” (1972)

”Main Man” består av ett brett persongalleri och slutligen sjunger Bolan om sig själv i tredje person. Magiskt!

Bolan likes to rock now
Yes he does yes he does
Bolan likes to rock now
Yes he does, yes he does

Sedan är det klockrent att låta Bolans baryton möta en tillskruvad falsettkör.

14. ”Rip Off” (1971)

Bolan hade inga problem med att charma sin publik och ”Rip Off” tillhör hans mest uppkäftiga låtar. Inledningsvis är tonen aggressiv och forcerande, men tempot skiftar vid flera tillfällen. Saxofonen bryter av och ger ljudbilden djup.

13. ”Jeepster” (1971)

”Jeepster” har vissa likheter med Howlin’ Wolf”You’ll Be Mine”, men Bolan skruvar upp tempot och sätter låten i en miljö av platåskor, glitter och dekadens. Tuggummipop av bästa sort.

12. ”Mambo Sun” (1971)

Electric Warrior är ett av 70-talets bästa album och det är inte helt lätt att rangordna låtarna. Underbara ”Mambo Sun” är ett av alla spår som formats utifrån Bolans förmåga att skapa ett medryckande groove (för att använda en klassisk och tidstypisk beskrivning). Även om musiken bygger på traditionell rock är framtoningen unik och omöjlig att imitera utan att det blir parodi. Och vem kan motstå en kärlekstext om stjärnprydda skägg och alligatorregn? För att inte glömma varulvsreferenserna.

11. ”Cadillac” (1972)

Bilar är ett återkommande tema i Bolans låtskrivande och ”Cadillac” – svårt att hitta en tydligare 50-talsrefens – ljuder av självsäkerhet och rockstjärnestatus. Bilen i fråga ska ges bort till en tjej som Bolan eskorterar hem efter en sen utekväll. ”Cadillac” släpptes som b-sida på ”Telegram Sam”.

10. ”Life’s A Gas” (1971)

”Life’s A Gas” är det kortaste spåret på Electric Warrior, men Bolan använder låtens 2:23 på bästa sätt. Han uttrycker att livet är toppen, samtidigt vilar något vemodigt över texten och den återhållsamma produktionen. Efterföljande ”Rip Off” bryter magin genom hårda trummor och en manisk gitarr. Tillbaka till verkligheten!

9. ”Chariot Choogle” (1972)

Att lyssna på ”Chariot Choogle” är som att hamna mitt i en orkan; bakgrundssången signerad Flo & Eddie (Howard Kaylan och Marc Valman) från The Turtles matchar attityden perfekt och gitarren skapar ett hotfullt kaos. Låten används i denna promotionsvideo för att presentera The Slider.

8. ”The Motivator” (1971)

Garagegurun Ty Segall är ett av Bolans största fans och Laguna Beach-sonen har spelat in ett helt album med T. Rex-covers och ”The Motivator” är en av dessa. Båda originalet och Segalls tolkning genomsyras av oemotståndlig swagger.

7. ”Children Of The Revolution” (1972)

Bolan blev god vän med både Ringo Starr och Elton John. Mäktiga ”Children Of The Revolution” gästas av sistnämnde på piano och Starr hörs på trummor. Ex-Beatles-ikonen John Lennon förklarade vid ett tillfälle att T. Rex var det enda bandet som tillförde något under första halvan av 70-talet. Denna singel är en av anledningarna. Låten har en framträdande roll i filmen Billy Elliot från 2000.

6. ”Telegram Sam” (1972)

”Telegram Sam” är första singeln på Bolans egna etikett T.Rex Wax Co. Records och etiketten fick bästa möjliga start när låten blev bandets tredje Englandsetta. Texten innehåller bland annat textraderna ”Me I funk but I don’t care/I ain’t no square with my corkscrew hair” – en referens till upphovsmannens egna utseende och omvärldens fascination av hans frisyr och stil. Refrängen sitter som klistrad. Gothpopbandet Bauhaus fick en mindre hit med låten 1980.

5. ”The Slider” (1972)

”The Slider” är en av Bolans mest bluesinfluerade låtar, men utan att bli renodlad blues som 1971 års ”Lean Woman Blues”. Istället för att låta jordnära, andas produktions lyx och dyra viner. Jag älskar varje sekund och likt flera andra låtar uppvisar Bolan en förmåga att skruva till ljudbilden – ungefär som att utomjordingar kidnappat bluesriffet för att skapa något eget. Det handlar således inte om att kopiera likt Eric Clapton eller John Mayall. Ett extra plus för låtens pampiga trumintro.

Bolan avslöjar i texten att han aldrig kysst en bil förut. Bara en sådan detalj.

I have never never kissed
A car before It’s like a door
I have always always
Grown my own before

4. ”Metal Guru” (1972)

”Metal Guru” blev Bolans sista singeletta och det var många framtida popstjärnor som fängslades framför tv-apparaterna. The Smiths-ikonerna Morrissey och Johnny Marr tillhörde några av beundrarna. Morrissey har berättat att 1986 års ”Panic” – en av The Smiths bästa singlar – är baserad på nämnda låt.

3. ”Get It On” (1971)

”Get It On” är Bolans första och enda USA-hit, men den amerikanska versionen döptes om till ”Bang A Gong (Get It On)”. Oavsett namn är detta spår en fullfjädrad glamrockdänga som motstått tidens tand och som fortfarande har förmågan att skapa feststämning – morgondagen är långt borta med ”Get It On” på stereon. På piano hittas Rick Wakeman.

Bolan återanvände låtens karakteristiska uppstudsighet vid flera tillfällen och  ”Jason B. Sad” och ”Casual Agent” är två lyckade exempel.

2. ”20th Century Boy” (1973)

Feststämningen höjs ytterligare när ”20th Century Boy” landar på nålen. Av någon outgrundlig anledning nådde singeln bara tredje plats på Englandslistan. Grundstommen till låten spelades in i Tokyo, men slutproduktionen skedde hemma i London. Av självklara anledningar blev singeln en livefavorit. Det är få inspelningar som äger samma pondus.

1. ”Cosmic Dancer” (1971)

Dans är ett återkommande tema i Bolans låtkatalog och syftet är att beskriva frihet och självständighet. ”Cosmic Dancer” är det främsta exemplet och Bolan förklarar att han dansade sig igenom sin egen födsel. Frågan är om han mamma kände likadant?

I danced myself right out the womb
Is it strange to dance so soon?
I danced myself right out the womb

Hur som helst är detta en låt som förför och berör.

1991 förenades Morrissey och Bowie i en gemensam T. Rex-hyllning. Valet föll på ”Cosmic Dancer”.