PREMIÄR: Nicolai Dunger – ”Amerika”

Foto:  Bisse Bengtsson
Foto: Bisse Bengtsson

För den som inte sovit under en sten under de senaste decennierna borde inte singer/songrwitern Nicolai Dunger behöva någon närmare presentation. Förutom en egen strålande karriär har han samarbetat och turnerat med artister som Will Oldham, Mercury Rev, Calexico och Cat Power samt komponerat musik för teater och opera.

Den 22 september släpps nya plattan Arkebuseringen av egot – hans första på etiketten Hi-hat Music. En skiva som enligt pressreleasen är utelämnande, personlig och självbiografisk. Därifrån är låten ”Amerika” hämtad.

– Låten växte fram i mig efter Amerikas senaste valkampanj och resultatet av den. Lite resignerat konstaterar jag att Amerika blev ännu större på oklara grunder. Större på de sätt de har nått oss. Hur vi använder oss av media, hur vi konsumerar, hur vi ser på oss själva osv. Listan kan göras lång. Kort uttryckt är låten ett tonalt möte mellan Amerika och Sverige helt enkelt. Och om du frågar mig så är det det svenska i låten som briljerar och gör det hela worthwhile, säger Nicolai om spåret som idag har premiär på HYMN.