Lo-fi-hjälten Ariel Pink är tillbaka

ariel

Kungen av psychpop-scenen, Ariel Pink, släpper nytt material. På albumet Dedicated to Bobby Jameson återgår han till sina lo-fi-rötter och hyllar samtidigt en fallen sextiotalsmusiker.

Geni eller storhetsvansinne. Åsikterna går isär angående omhuldade psychpopmusikern Ariel Marcus Rosenberg, känd som Ariel Pink. En sak är säker, trist är han aldrig. Nya plattan Dedicated to Bobby Jameson är en hyllning till den misslyckade sextiotalsmusikern Bobby Jamesons öde. HYMN tog tempen på den avantgardistiska lo-fi-hjälten inför albumsläppet den 15 september.

Ariel, är du nöjd med livet?

– Just nu skulle jag dö lycklig. Ingen smärta i kroppen. Ingen som är beroende av mig. Ingen ånger och jag har presterat något. Men nöjd med mitt liv blir jag antagligen aldrig. Jag önskar att det fanns mer tid.

Den nya plattan Dedicated to Bobby Jameson refererar till en psychrockmusiker från sextiotalet som aldrig slog igenom. Hur upptäckte du Bobby Jameson? Och vad är det med hans öde som inspirerat dig?

– Jag föredrar att se mig själv som en person som ”inte lyckades”. Likt Bobby Jameson. Objektivt talat kan ett liv vara en succé eller ett misslyckande. Men subjektivt – hur en person upplever sitt eget liv har minst lika stor betydelse. Det som inspirerar mig med Bobby Jameson är hans ärlighet, beslutsamhet och integritet – på det sättet som Bobby Jameson ser sitt yngre jag reflekterad i den världen han kommer ur. Han uttrycker sig i klartext, lika naturlig som luften vi andas, det vill säga friskt – inget skitsnack.

Du spelade in albumet hemma. Hur påverkades soundet av det?

– Vem vet vad hemmastudion gör med musiken och vice versa. Spelar det någon roll? I mitt fall tror jag det hjälper. Jag tänker på musik dagarna i ända, oberoende om jag är i studion eller ej. Skillnaden är att studion är hemma hos mig hela tiden – och som det sägs, hemma är där hjärtat finns.

”Jag tänker på musik dagarna i ända, oberoende om jag är i studion eller ej”

I åtta månader arbetade Ariel Pink med det nya albumet, vars tre utgivna singlar har mött goda recensioner. Singlarna ”Another Weekend”, ”Time to Live” och ”Feels Like Heaven” ger alla prov på en avskalad lo-fi-vibb som för tankarna till Rosenbergs musikaliska rötter. Kanske beror det på att han åter flyttat studion till hemmets trygga vrå. Eller kanske beror det på att han bytt skivbolag, från 4AD till Mexican Summer.

– Kontraktet med 4AD tog slut, jag gjorde tre album med dem, som bestämt. Mina bandmedlemmar och jag har mycket att tacka dem för. Vår tid med 4AD tog mig till min nuvarande fas. Poängen är, att jag tog beslutet att byta till Mexican Summer. Punkt.

Vad driver dig till att göra musik?

– En önskan om sammanhang.

Och hur arbetar du med text?

– Jag skriver texterna efter att musiken är klar och inspelad. Jag hör sång på det sättet jag upplever att andra hör musik som inte är på deras modersmål – som ett ljudinstrument med en unik klang, rytmisk konstruktion och melodisk struktur. Men orden måste först få flöda okritiserat, för att på ett begripligt sätt kunna uttrycka en attityd.

Livet i rampljuset lockar inte Ariel Pink, och berömmelsen betyder ingenting. Ändå tenderar Ariel att sticka ut hakan genom provokativa uttalanden som skapar rubriker. Ett evigt PR-knep eller ständig lek med image? Vem vet. Inför kommande album har däremot en ovanligt sansad artist bemött media.

– Har du någonsin behövt svara på samma fråga om och om igen? Om dig själv, dina motiv, mål och intentioner? När du hör dig själv upprepa dessa svar efter ett visst antal gånger börjar du att repetera lagerfraser för att lindra intervjuarens likgiltighet till sanningshalten i dina uttalanden. Till slut kan inte ens du själv gå i godo för dina påståenden, med någon grad av ärlig självmedvetenhet.

1502335360645-ARIEL_PINK_DTBJ_PIC_006_ELIOT_LEE_HAZEL_HI-RES-copy

Du benämns ofta som kungen av Los Angeles freak scene, är det fortfarande en etikett du håller med om?

– Kanske The Fisher King är mer korrekt.

I oktober börjar turnén med det nya materialet. Några konserter i Skandinavien är inte bokade än, men Ariel önskar att förfrågningarna snart rullar in.

Vilka musiker följer dig på turné denna gång?

– Förhoppningsvis inte några alls, bara groupies tack.

Och vad är framtiden för Ariel Pink?

– Universum och bortom!