Chad VanGaalen – Light Information

LightInfo

Chad VanGaalens nya skiva är en märklig hybrid, byggd på lika stora delar klassisk indie och science fiction-soundtrack. Här samsas bubblande synthar med akustiska gitarrer, rymdödsliga instrumentalpartier med poppiga refränger. På pappret en omöjlig blandning, men Chad VanGaalen får det att funka. Blandningen känns på ett sätt helt logisk, den här typen av utforskande popexperiment har alltid varit en del av Chad VanGaalens musik.

Kärleken till klassisk science fiction märks inte bara i musiken utan präglar till lika stor del texterna. I den ena stunden sjunger han om parasitiska demoner, i nästa om hans pappas cancer. Texternas blandning av sorgsvärtad socialrealism och surrealistisk science fiction är märklig, men funkar. Chad VanGaalen bygger upp sitt eget universum, en värld som är skevare och märkligare än den vi är vana vid, men som handskas med samma problem.

Light Information känns som en naturlig utveckling från senaste albumet Shrink Dust. På många sätt är det samma sorts ljudlandskap och samma sorts låtar, bara tillspetsat med science fiction-tematiken. När Shrink Dust släpptes kändes det som det mesta genomarbetade Chad VanGaalen gjort och med Light Information håller han sig kvar på den nivån. Här finns en kärlek till detaljerna och låtskriveriet som gör resultatet bra mycket starkare än de tidiga skivorna.

Här finns ingen utfyllnad, inga snedsteg – Light Information är en fantastisk samling låtar och en skiva som funkar från början till slut.

[Sub Pop, 8 september]

9