Till minne av Holger Czukay (1938-2017)

Tidigare i år avled Can-trummisen Jaki Liebezeit och idag kom det tråkiga beskedet att bandkollegan och samarbetspartnern Holger Czukay gått bort i en ålder av 79 år. Han hittades i Cans legendariska Inner Space Studios i Weilerswist, där han levt den senaste tiden. Dödsorsaken är i nuläget okänd.

Czukay föddes i Gdansk 1938 och och sin musikaliska skolning fick han under Karlheinz Stockhausen mellan åren 1963-1966, men det var upptäckten av The Beatles, Frank Zappa och The Velvet Underground som lade grunden för hans populärkulturella intresse. 1999 spelade han in en version av sistnämnda bands klassiker ”Sunday Morning” tillsammans med Ursula Kloss aka U-She, tillika Czukays fru. Till det tragiska hör att Kloss avled, endast 55 år gammal, den 22 juli i somras.

Kloss och Czukay samarbetade vid flera tillfällen, men mest i det tysta.

Czukays musikaliska karriär startade på allvar när Can grundades 1968. Året därpå släpptes debutalbumet Monster Movie och fram till 1977 spelade han bas i detta legendariska krautband – en av de mest inflytelserika grupperna någonsin. Samma år kom även Czukays första soloalbum Canaxis 5, som till en början gavs ut under namnet The Technical Space Composer’s Crew (senare upplagor tillskrivs Holger Czukay och Ralf Dammers). 

Efter 1977 inledde Czukay en solokarriär som kantats av otaliga samarbeten; bland namnen hittas Public Image Ltds basist Jah Wooble, The EdgeBrian Eno, David Sylvian, Conny Plank, Eurythmics, The Edge och nämnde Jaki Liebezeit.

1979 släpptes den suveräna singeln ”Persian Love” med b-sidan ”Cool In The Pool”. I samband med dessa inspelningar har Czukay berättat att han återigen fick modet att spela gitarr. På trummor hittas Liebezeit (låtarna finns med på albumet Movies! från samma år).

Om jag ska pinpointa ett enda år i Czukays solokarriär så faller valet på 1981; detta år släpptes underbara singeln ”Ode To Perfume” – med på albumet On The Way To The Peak Of Normal – där Can-influenser mixas med drömsk ambient. Samma år anlände klubbiga tolvan ”How Much Are They?”, samtidigt medverkade han på Eurythmics debutsingel ”Never Gona Cry Again” – ett samarbete som fortsatte på britternas debutalbum. Czukay spelade även in en skiva med den japanske sångaren Phew, som kan klassificeras som avantgardistisk postpunk.

Samarbetena skulle fortsätta genom hela karriären. 1983 släpptes minialbumet Snake Charmer tillsammans The Edge och Jah Wobble. Dansanta spåret ”Hold On To Your Dreams”, med text av Arthur Russell, är skivans bästa spår. På sång hittas Marcella Adams.

Andra intressanta släpp inkluderar Der Osten its Rot från 1984 och Rome Remains Rome från 1987. Sistnämnda album innehåller singeln ”Blessed Easter”, som samplar påven Johannes Paulus II. Inte helt okontroversiellt. Czukays samplingar har sedermera blivit ett av hans signum. Året därpå samarbetade han med David Sylvian, som resulterade i albumen Plight & Premonotion (1988) och Flux + Mutability (1989).

Under 90-talet slutade Czukay att turnera, men fortsatte att spela in musik. Hans senaste album Eleven Years Innerspace släpptes 2015.

Spotifylista med 25 Holger Czukay-relaterade låtar: