Till minne av Janne ‘Loffe’ Carlsson (1937-2017)

Idag kom beskedet att komikern, skådespelaren och musikern Janne ‘Loffe’ Carlsson har avlidit. Han dog i en ålder av 80 år och fick se sig besegrad av elakartad levercancer. De flesta minns honom som Loffe i Någonstans i Sverige från 1973 eller som den tjurskallige båthandlaren Andersson i Göta Kanal från 1981.

Jag upptäckte musikern Janne ‘Loffe’ Carlsson av en slump. I mitten av 90-talet köpte jag ett slitet ex av Doris Did You Give The World Some Love Today Baby från 1970 (hennes tredje soloskiva). På baksidan såg jag ett bekant ansikte och det visade sig vara Janne ‘Loffe’ Carlsson. Älskar de mjuka trummorna som präglar The Band-covern ”Whispering Pinne”. Därifrån grävde jag mig allt djupare i Loffes musikkarriär. En av anledningarna till mitt intresse går med största säkerhet att spåra till kontrasten mellan den glättige programledaren och den gåtfulle jazzmusikern.

Under min barndom älskade jag att titta på samspelet mellan Loffe och Kim Anderzon [1943-2014] i Göta Kanal, men i vuxen ålder fastnade jag för samspelet mellan Loffe och Bo Hansson [1943-2010]. Tillsammans utgjorde de den inflytelserika duon Hansson & Karlsson. Pappa skrattade och undrade varför jag lyssnade på orgelprogg.

Loffe syntes även i en tidig upplaga av Träd, Gräs och Stenar, som kallade sig Pärson Sound, men Kristianstad-sonen ingick aldrig i bandet. Han fick orimligt mycket uppmärksamhet för att ha spelat tillsammans med giganter som Dexter Gordon och Jimi Hendrix, men det är egentligen en parentes i Loffes musikaliska karriär – för egen del håller jag hans medverkan på Pughs första skivor högre. Oavsett är det mäktigt att Hendrix valde att ha med ”Tax Free” i sin egen repertoar och det sägs att han köpte rättigheterna för 600 kronor.

I början av 2000-talet återupptog Loffe musikkarriären.

Avslutar med ett citat från 1967, där reportern frågar vad hans roll som musiker är: ”Jag slår på trumma” (inslaget är med i en special om den svenska psykedeliska scenen).

Spotifylista med 10 Hansson & Karlsson-favoriter.