Månadens PS: augusti

Briana Marela
Briana Marela

Det är med viss melankoli vi inser att det snart är dags att lämna sommaren bakom sig på allvar – men först en snabb summering av några album som släppts under augusti.

Briana Marela – Call It Love

ÄLVPOP Briana Marelas album All Around Us som kom för ett par år sen imponerade rejält på oss. Tyvärr är nya Call It Love alldeles för mycket en upprepning för att den ska välta några kiosker eller berg. Det handlar om fluffig, drömsk elektronisk pop och Marela sjunger fortsatt näpet med en massa reverb på rösten. Det råder inga tvivel om att det är ljuvlig bakgrundsmusik, men tyvärr inte så mycket mer än så. Ett par starka spår höjer betyget något. 6/10

Rainer Maria – S/T

INDIEROCK Emo/indierock-bandet Rainer Marias första platta på elva år, eller åteföreningsskiva om en så vill, är äntligen här. Musiken och sången är som alltid intensivt energisk och gitarrljudet är nästintill perfekt. Tyvärr är låtarna något ojämna; de lite lugnare spåren är oftast bäst, men på det stora hela är albumet en väl godkänd återkomst. 7/10

EMA – Exile in the Outer Ring

FOLKNOISE Få musiker är så bra på att kombinera noise med folk som Erika Michelle Anderson och nya EMA-fullängdaren är ännu ett fint bevis på hennes briljans. Skivan, som enligt ryktet var för för politisk för skivbolaget Matador, är ett nödvändigt samtidsdokument i en tid som tyvärr är mörk på många sätt. Musikaliskt ligger den nära det som Erika gjorde med gruppen Gowns för 10 år sedan. 8/10

Nadine Shah – Holiday Destination

ARTPOP Nadine Shah är tillbaka med sitt mest politiska album hittills, en skiva fylld av knivskarpa kommentarer till samtidens politik. Musikaliskt hörs ekon från bl.a. St Vincent, Talking Heads och PJ Harvey. Det är genomgående bra men något saknas – här finns inga låtar som riktigt bränner till eller som höjer skivan till något mer. 6/10

Iron & Wine – Beast Epic

FOLK Iron & Wine blickar bakåt med Beast Epic, dels på den egna katalogen och dels på 60- och 70-talens folk. Sam Beams varma röst och vemodiga texter står i centrum, ljudbilden är avskalad och låtarna är några av de starkaste som kommit från projektet sen The Shepherd’s Dog för 10 år sen. Som bomull för både öra och själ. 7/10

Guggi Data – Pop/Rock

POP/ROCK Det är svårt att kalla Gustav Andersson (tidigare Westkust och Makthaverskan) för en nykomling, inte minst för att hans första soloskiva låter så självklar och övertygande. Saftiga gitarrmelodier och starka känslor är det enkla receptet. Det doftar lika mycket Kalifornien som Göteborg och får en att längta tillbaka till varma sommardagar och nätter utan sömn. 7/10

A$AP Ferg – Still Striving

HIPHOP A$AP Ferg visar återigen att det inte bara är Rocky som man kan räkna med ifrån  A$AP Mob. Ferg är tillbaka i högform med hårda aggressiva trapbeats och skönt flow. Som bäst blir det på låten ”Mattress Remix” när han och tidigare nämnda kollegan Rocky byter bars mellan varandra. Tyvärr så funkar inte de andra, lite för många, gästinhoppen lika bra och i slutändan önskar man sig mer Ferg istället. 6/10

Android LustBerlin

INDUSTRISYNTH Sedan utomordentliga The Human Animal (2010) där Shikhee D’iordna lät ungefär som ett PJ Harvey-frontat Nine Inch Nails, har musiken hon gör under namnet Android Lust tagit en mer experimentiell riktning. Nya Berlin är ett lätt skruvat och mycket idérikt electro-industrial-album omisskänligt influerat av stadens ljudlandskap. 8/10