INTERVJU + PREMIÄR: Victor Furbacken – ”Brew”

Göteborgsbaserade Victor Furbacken är en mästare på att fånga de stora känslorna med små medel och nya singeln ”Brew” är inget undantag. Låten är hämtad från en kommande EP och har premiär i detta nu. Lyssna ovan och läs sedan nedanstående intervju.

Berätta om nya singeln ”Brew”.

– ”Brew” är den mest naturliga fortsättningen på min förra EP. Det är en meditation genom en rad situationer, och bilderna rusar stillsamt förbi. I mig väcker den positiva fast motsägelsefulla känslor och det känns lite som att betrakta en rad både oroande och vackra olyckor som avlöser varandra i slowmotion. Det är de inbyggda spänningarna i låten som gör den levande och är man nyfiken så finns allting där i texten.

Jag får en krypande känsla av texten och melodin. Lite som det du beskriver.

– Man kan säga att jag får bilder till mig som jag bara skriver ner i den ordningen de naturligt följer på varandra allt eftersom de dyker upp, utan att förvanska eller styra. Innehållet bestämmer inte jag, det är redan klart när det kommer. Bara att ta tag i tråden och veva in. Det är bilderna jag vill fånga.

Atmosfären växer således fram successivt?

– Jag spelar ofta in en låt i en enda tagning, innan jag kan den alltför bra. Då växer musiken fram spontant, i realtid, och utan en massa redigering i efterhand. Det kan man nog höra, att själva atmosfären skapats där och då. Som i en ögonblicksbild, ett vykort, en polaroid. Målsättningen är alltid densamma, att översätta bilderna jag får till musik och text. I bilderna finns känslan som måste förmedlas.

Handlar dina texter om personer och händelser i ditt liv? Du är nämligen bra på att fånga en autentisk och drabbande nerv i dina produktioner.

– Det händer, men om beskrivningarna är självupplevda eller inte saknar betydelse för mig. Det viktigaste är att de är hämtade från verkligheten, fiktion intresserar mig inte. Det som jag skriver om har skett, sker nu eller kommer att ske, i mitt liv eller andras, och jag tror att närvaron kommer från att det jag beskriver är konkret för mig. Det är svårt att skapa nerv utifrån påhittade karaktärer och därför håller jag mig till verkliga händelser. Det hjälper mig att inte tänka och en del saker tjänar på att förstås genom sinnena snarare än genom tankar.

Hur väljer du omslagsbilder? Det visuella är ofta ett bra sätt att förstärka en känsla.

– Jag älskar bilder men hur jag väljer är helt intuitivt. Jag vet ofta mycket snabbt vad jag vill ha och försöker nå dit i så få steg som möjligt. Jag ser något framför mig som jag återskapar eller så har jag snappat upp något som jag vet är rätt och stämmer överens med det som jag jobbar med. Jag har ett hyfsat bra minne för detaljer och plockar fram det jag behöver när det blir dags.

– För mig hänger bilderna ihop med musiken som om alltsammans hörde till en ursprunglig massa kan man säga. Allt som hör till en låt har samma essens, bara att det har fått olika form så att vi kan uppleva det med olika sinnen. Ögat, örat, munnen och handen återskapar sedan helhetsupplevelsen

”Brew” följer upp ”Somebody Help”. Är de förenade på något sätt?

– Alla mina låtar hör ihop genom att de kommer från samma källa, men varje låt är ett eget universum för mig. Jag lyssnar på tystnaden och släpper bara fram det som kommer, skriver ner det, spelar in det. Jag är nog själv inte medveten om vad som knyter materialet samman, men samtidigt antar jag att det är som med allt annat, det vill säga att man hamnar i perioder då blir det blir mycket av vissa teman. Det ska bli spännande att själv upptäcka vad som förenar dem. Jag tror att de i grunden utgår från två helt olika sinnesstämningar, men jag kan inte förneka att de har ett visst släktskap.

Idag gästar du och Sea Lion Sommarmelad 2017 i Majorna. Antar att det blir mycket nytt material?

– Det är alltid svårt att säga eftersom jag inte bestämmer någon låtordning i förväg. Men jag tror det blir lite blandat, och säkert en eller annan låt som folk inte hört tidigare.

Kommer du och Linn att spela några låtar ihop?

– Det vore väl kul!

Lycka till!

– Tack, det ska bli skoj.