3 x lo-fi

Blod
Blod

Det går att lägga ner otaliga timmar på den perfekta produktionen, ljussättningen eller de snyggaste dansstegen. Det går även att strunta i alla måsten och regler. Nedan skriver jag om tre lågbudgetvideor som förtjänar att uppmärksammas lite extra.

Franska Trion – ”Harry Belafonte”

Matti Ollikainen – sångare och låtskrivare i Franska Trion – presenterar ”Harry Belafonte” som bandets första och förmodligen sista singel någonsin. Videon är inspelad i en tagning och är bland det charmigaste som fångats på film 2017.

Låten i sig är också ett måste. Till och från tangerar Ollikainen samma röstläge som John Holm och denna jämförelse har jag aldrig gjort med någon tidigare. Högsta betyg. Franska Trions kommande album Los Angeles släpps den 25 september. I sammanhanget passar jag även på att tipsa om en av mina Belafonte-favoriter ”Zombie Jamboree (Back To Back)”. En låt som först gick under namnet ”Jumbie Jamboree”, men som omtolkades av King Flash 1956 och därefter gjorde Belafonte sin egen version (fem olika versioner för att vara exakt).

Mattias Alkberg – ”Obeskjuten”

I videon till ”Obeskjuten” har Mattias Alkberg velat fånga ett klipp med Stevie Nicks där hon sjunger ”Wild Heart” i en loge och denna produktion är mer utstuderat kass än Ollikainens uppenbara hemmainspelning. Vill ni se inspirationskällan? Klicka här! Kvalitén ger samma känsla som Ariel Pinks VHC-doftande lågbudgetinspelningar, däribland  ”Another Weekend” och ”Feels Like Heaven”, som är Los Angeles-kufens senaste singlar.

”Obeskjuten” är hämtad från Alkbergs kommande skiva Åtminstone artificiell intelligens, som blandar rockabilly med trallvänlig garagepop och där überbegåvade Amanda Werne aka Slowgold gästar på sång. Albumet ser dagens ljus den 15 september. Efter att ha sträcklyssnat på låtarna i flera veckor, kan jag konstatera att skivan är en av årets bästa inspelningar. Att motstå The 13th Floor Elevators-blinkningen som fulländar ”Vem vill kramas” är mer eller mindre omöjligt.

Blod – ”Som Kristall”

Göteborgsbaserade shoegaze-bandet Blod – bestående av Pontus Hedström, Erik Boman, Rickard Ribbås och Olof Duus – har med största säkerhet inga större ekonomiska resurser, men videon till debutsingeln ”Som Kristall” är lika enkel som genial. En lågbudget-inspirerad roadmovie i storstadsmiljö signerad Jesper Brodersen. Dogma 2017.

Den 20 september spelar Blod på Bengans i Göteborg och då anländer även nästa singel. ”Som Kristall” är som en växande och hotfull massa, i ständig rörelse, med målsättningen att överrumpla allt i sin framfart.