25 låtar från världens alla hörn – valda av Joachim Cedlöf

Det mesta som spelas på klubben, hörs i radio eller uppmärksammas av musikjournalister är svensk eller engelskspråkig musik. Men det finns givetvis en uppsjö av fantastiska band och artister som sjunger på sina modersmål. Dessa ska vi uppmärksamma genom att låta olika musikpersonligheter tipsa om sina favoriter. 25 låtar var. Inga låtar på engelska.

Denna gång har turen hamnat hos Joachim Cedlöf, som för tillfället jobbar med Stockholmsbaserade Cosmos Music. Ett indiebolag som har över 50 år på nacken. Joachim får inleda med att berätta om vägen som lett fram till nedanstående Spotifylista.

– Dörren till icke-engelskspråkig musik började glänta på sig i samband med att jag upptäckte Christian Pallins ambulerande live-klubb Koloni i Göteborg. Där kunde man för 100 spänn få se tre band på en kväll i vitt skilda genres och från alla möjliga osannolika länder. Kinesisk indie, vitrysk post-punk och boliviansk elektro kunde med fördel rymmas under samma tak.

– Det absolut roligaste med icke-engelskspråkig musik är att det finns så oändligt jävla mycket om man bara börjar skrapa lite på ytan och ser sig om i den enorma musikskattkammaren som internet bjuder. En guldgruva som jag själv gärna begagnar mig av är Subliminal Sounds nyhetsutskick som på månatlig basis erbjuder ett brett urval av obskyra fyndigheter. Sounds of the universe:s webshop är fina grejer också, där går allt dessutom att få 30-60-sekunders previews på allt de har inne.

– I min lista ryms alltifrån fransk hiphop till japansk garage, sydafrikansk house och elektrisk cumbia. Obskyr skulle jag inte kalla den, men kanske lite ovanlig. Hoppas det kan glädja nån, mycket nöje!