Sabine Women redo för debut på Mirakelkuren

Foto: Filip Ljuboje

Foto: Filip Ljuboje

Den 25 augusti arrangeras Mirakelkuren i Stockholm; ett kulturevent som blandar musik, performance, poesi och konst. Vi fick en pratstund med initiativtagaren Jonathan ”Jonny” Brott och nystartade Stockholmsduon Sabine Women.

Hur uppstod idén till Mirakelkuren?

– Jag hade en egoistisk idé om att jag skulle hålla en läsning. Sedan har det eskalerat till en helkväll med tolv poeter, fyra band och fyra konstnärer, förklarar poeten Jonny Brott.

Vad är målet med evenemanget?

– Att skapa ett förhöjt samtal där olika konstformer förs samman. Det behövs plattformar som blandar olika kulturyttringar. Det är lätt att göra en festival som är inriktad på en enskild konstform. Vi vill att det här ska bli början på en ny trend med fler evenemang som blandar olika konstformer, förklarar Brott.

Vilken publik riktar sig Mirakelkuren till?

– Litteratur- och konstintresserade som vill mötas och skapa nya samarbeten, rika mecenater som vill sponsra oss fattiga kulturarbetare, vänner och familj, indiebanden och deras fans. Vi vill att alla som kommer ska uppleva något utanför deras normala sfär, förklarar Jonny.

En av kvällens musikbokningar är Sabine Women som gör sitt första framträdande på festivalen. Bandet, som tidigare innehöll Idol-deltagaren Johan Palm, består idag av Jonatan Södergren på sång och gitarr samt Zackarias Persson på sång och keyboard.

Vad kan publiken förvänta sig?

– En spelning som blir mer som ett performance. Min favoritskådespelare Maja Ahnborg introducerar och en teckning av konstnären Cilia Wagén kommer att projiceras på scen tillsammans med foton på Isabelle Adjani. Vi vill att vår musik ska uttrycka samma känsla som Isabelle Adjani gör med sina ögon. Vi kommer spela vår kommande singel ”Buenos Aires Bed”. Mer vill vi inte avslöja, förklarar Jonatan Södergren.

Vad kommer bandnamnet från?

– När jag var i London köpte jag en bok om grekisk mytologi och fastnade för en berättelse om sabinskornas bortförande, säger Jonatan.

Vad har influerat er?

– Efter varje rep brukar vi lyssna på ”Sugar Kane” av Sonic Youth, berättar Zackarias.

– Vi pratar även mycket om Deerhunter. Fast vi har ju inte influerats av dem musikaliskt, tillägger Jonatan.

– Jag har lyssnat på mycket musik från olika tv-spel medan texterna är väldigt personliga och självupplevda om händelser som format oss, fortsätter Zackarias.

Mirakelkuren äger rum fredag den 25 augusti kl. 18 på Nav på Marcusplatsen 9 i Sickla. Övriga band som uppträder är Mama Sonic, Milou, Clueless och trubaduren Charles Ludvig. Det blir även poesiläsningar med Elis Burrau, Ester Berg, Hanna Rajs Lundström med flera, samt konst av Evelina Johansson, Martin Thelander, Alkmini Mouratidou och Kristina Gustafsson.

Evenemanget är kostnadsfritt men föranmälan krävs. Läs mer och boka biljett här.