Hallå där… TOUTS!

17349821_625407850988277_1266674245593448884_o

Irländska TOUTS släppte tidigare i år sin debut-ep Sickening & Deplorable. Skivans energifyllda punkrock påminner om klassiska band som The Jam, The Clash och Stiff Little Fingers. Just nu är bandet ute på en turné som bland annat tar dem till Leading & Reeds, och som kommer följas av förbandsspelningar till brittiska storheter som Liam Gallagher och Paul Weller.

Hur startade TOUTS?

– Matthew startade ett band med vår första basist, Miceal, och några andra killar. När vi behövde en trummis så värvade de Jason. Vi började repa som fan, och vi fick några gig och märkte att att var vi än spelade så funkade det bra. Sen hoppade Miceal av och vår nuvarande basist Luke kom med. Sen dess har vi spelat gig efter gig.

Hur gick det till när ni skrev låtarna till Sickening & Deplorable?

– Två av låtarna – ”Stay” och ”Political People” – skrevs och spelades in tillsammans med Miceal, när han fortfarande var med i bandet. Vi hade ingen aning om hur man skriver låtar, vi spelade fram dem två utan att riktigt tänka på det.

– ”Political People” skrev vi under upptakten till det irländska valet förra året. Matthew skrev det mesta av texten efter att han märkt att alla de olika politiska flygbladen sa ungefär samma sak. Vi är egentligen inte särskilt politiska, men vi skriver om våra erfarenheter och livet i Nordirland är väldigt politiskt. Vår politik kommer ur ren nödvändighet.

”Vi är egentligen inte särskilt politiska”

– När Hometown Records tog kontakt med oss så insåg vi att vi behövde fler låtar för att kunna spela in, så då skrev vi ”Sold Out” och ”Saturday Night Scumbag”. De låtarna gjordes under mycket större press än de första låtarna.

Vad brukar inspirera er till att skriva låtar?

– Världshändelser, lokala händelser och drickande.

Vad arbetar ni med nu?

– Vi skriver hela tiden nya låtar, och vi kommer släppa en EP till innan året tar slut. Sen ska vi spela som förband till bland annat Kasabian och Liam Gallagher, och så planerar vi en turné i oktober.