Oh Sees på Way Out West – garagerock med tyngd

Thee Oh Sees 2017-08-11 Foto: Samuel Isaksson/Rockfoto
Thee Oh Sees 2017-08-11 Foto: Samuel Isaksson/Rockfoto

För att komma i rätt Oh Sees-stämning lyssnar jag på bortglömda surf- och garagelåtar; på vägen ner mot Slottsskogen, fram till grindarna, genomgår mitt inre en rening för att klara av all kommersiell galenskap som möter en vid ingången (musiken inkluderad). I hörlurarna hörs bland annat Gravestone Fours ”Rigor Mortis” och The Other Halfs ”Mr. Pharmacist”. Avslutningsvis stålsätter jag mig med The Phantoms ”Love Me” från 1958.

Oh Sees, med John Dwyer som enda kvarvarande medlem sedan starten 1997, har bytt namn otaliga gånger och inför kommande skivan Orc har Dwyer skalat bort bandnamnets pronomen. I festivalprogrammet står det emellertid fortfarande Thee Oh Sees. Kvar är de kompromisslösa gitarrerna, de psykedeliska utflykterna och omslagets skräckromantik känns igen från tidigare skivor.

Att se San Francisco-bandet är omtumlande – musiken pulvriserar och det är ett skådespel att se de dubbla trummisarna trötta ut sig själva och sina instrument. Perfekt synkroniserade. Imponerande med tanke på att konstellationen utannonserades i februari. Efter att ha tappat Ryan Mouthino avslutades nämligen förra turnén med en traditionell uppställning, men i vintras anslöt Paul Quatrone från !!!. Och sistnämnde tillför ett rytmiskt kunnande som kompletterar Dan Rincon på bästa sätt.

Det är mäktigt att ta del av Oh Sees stökiga garageformel och likt de flesta amerikanska band i samma genre är kunnandet mer än att bara föra oväsen. På denna punkt har många svenska grupper mycket kvar att lära. Basisten Tim Hellman, känd från insomnade Sic Alps, har ett skönt driv och ger den rätta tyngden. Alla kan sina roller och Dwyer kan med lätta fötter – rörelsemönstret påminner om en panther på acid – skapa dundrande gittarriff.

Jag lämnar Linnétältet med ett stort leende och det känns som att publiken hade minst lika roligt. Och att spela garagerock i shorts borde vara standard.