Spelningstips Way Out West 2017

Foto: Fredrik Nystedt / Rockfoto
Foto: Fredrik Nystedt / Rockfoto

Imorgon är det återigen dags för Göteborgsfestivalen Way Out West att dra igång, och med tanke på det breda utbudet har några av HYMNs skribenter satt ihop en guide med sina favoritbokningar.

Daniel Andersson

The Black Madonna, torsdag 15:30 (Dungen)

Den elektroniska scenen har blivit ett allt viktigare element på Way Out West och ett av årets mest intressanta namn är Marea Stamper aka The Black Madonna. Stamper är uppvuxen i Chicago och alla med någorlunda insyn vet att house- och technoscenen varit ledande i stadens myllrande musikliv. The Black Madonna bär tydliga spår av denna tradition i sin egen musik (det kommersiella genombrottet för housen tillskrivs ofta Chicago-bördiga J.M. Silks “Music Is the Key” från 1985). Missa inte aktuella tolvan ”He Is The Voice I Hear”.

Frank Ocean, torsdag 21:30 (Flamingo)

2013 besökte Frank Ocean Bråvalla och den spelningen imponerade med närvaro, finess och svårmatchad attityd. Publiken var dock i minsta laget. Fyra år senare spelas Oceans musik överallt: låtarna kan höras på både Ica Maxi och de mest trendkänsliga klubbarna. Detta är andra gången som Way Out West bokar den 29-årige New Orleans-artisten, men som alla vet uteblev han från 2012 års upplaga och den situationen vill vi helst undvika denna gång.

Sammy & Johnny Bennett, torsdag 00:30 (Rondo)

Sammy & Johnny Bennett tillhör det bästa som Göteborg har att erbjuda och deras spelningar är alltid maxade. De övertygade stort på Gagnef tidigare i år. Tvillingbröderna går upp på scenen strax efter Jireel, som är ett annat av hiphopens framtidsnamn. Det är ingen vild gissning att publiktrycket kommer att nå bristningsgränsen.

Vince Staples, fredag 16:20 (Linné)

Det är många som anser att Vince Staples aktuella skiva Bigh Fish Theory är ett av årets bästa album alla kategorier. Jag är beredd att hålla med. Att ge Long Beach-rapparen speltiden 16:20 ger dock inte de rätta förutsättningarna – Staples suggestiva tongångar passar mycket bättre vid midnatt.

Oh Sees, fredag 17:30 (Linné)

Jag har följt San Francisco-bandet Oh Sees – tidigare Thee Oh Sees – längre än jag kan minnas och denna spelning missar jag inte i första taget. Tillsammans med likasinnade Ty Segall är frontmannen John Dwyer en av vår tids mest profilstarka gitarrvirtuoser. Denna typ av bokning lyser med sin frånvaro på årets upplaga, så missa inte chansen att uppleva distinkta riff och snygga melodier.

Iiris Viljanen, lördag 12:30 (Höjden)

Iiris Viljanen tillhör en av Sveriges mest hyllade artister. Viljanen kan trollbinda genom att bara sätta sig bakom ett piano. Förhoppningsvis gassar solen vid lunchtid, vilket kommer att sätta de vemodiga låtarna i stark kontrast till omgivningen. Jag håller alla tummar.


Kristoffer Nilsson

Beth Ditto, torsdag 15:30 (Azalea)

Detta är en särskilt strålande bokning till årets festival, och jag tror att det är perfekt att låta henne spela på stor scen under eftermiddagen. The Gossip besökte verkligen inte Sverige ofta, så det är extra fint att denna briljanta sångerska besöker Slottsskogen. Festivalen kan knappast inledas bättre. Kan vi få hoppas på någon Gossip-låt?

Pixies, torsdag 20:15 (Azalea)

Pixies behöver nog ingen närmare presentation och det blir en högtidsstund när de går upp på scenen i den vackra parken. De kommer att ösa massor av fint material över oss från den enastående låtskatt som de har skapat genom åren. Det är bara att åka med.

Oh Sees, fredag 17:50 (Linné)

Denna spelning är egentligen annonserad som Thee Oh Sees, men John Dwyer & Co ändrade nyligen namn igen, för minst sjunde gången! Detta är ett ofattbart bra liveband och troligen min festivalhöjdpunkt. Om de spelar ”Tidal Wave” så kommer förmodligen Slottsskogen att glittra lite extra vackert.

Feist, fredag 18:45 (Azalea)

Direkt efter Oh Sees går Feist upp på scenen, så det blir en intensiv period just där under fredagen. Denna kanadensiska sångerska har skämt bort oss med massor av bra låtar under en lång period och släppte nyligen ett nytt, fint album. Feist kommer att skapa en magisk stund.

Lisa Hannigan, lördag 14:45 (Linné)

Denna irländska sångerska kommer att trollbinda oss med sina extremt vackra sånger från de tre album hon har hunnit släppa. Om hon spelar ”We, The Drowned” så vet jag att mitt leende kommer att växa till månen.

Conor Oberst, lördag 16:20 (Azalea)

Här kommer vi garanterat att få en väldigt fin eftermiddagsstund och förhoppningsvis bjudas på någon extra fin Bright Eyes-låt. Om jag har förstått rätt så är det dessutom fina The Felice Brothers som står i bakgrunden under denna turné.


Pontus Flodin

Oh Sees, fredag 17:50 (Linné)

Jag blev smått galen förra året när Way Out West gick miste om en bokning av garagerockarna från San Francisco trots att de befann sig i Norden runt datumen för festivalen. Därför är det oerhört glädjande att man nu korrigerar denna plump i protokollet. Med två fina utgivningar förra året och ytterligare en på väg kunde läget dessutom inte varit bättre. En konsert som kanske hade passat ännu bättre i en svettig klubblokal, men som säkerligen kommer bli alldeles utmärkt även i Linné-tältet.

Feist, fredag 18:45 (Azalea)

Senast Feist besökte Way Out West var det med den storslagna och orkestrala skivan Metals i ryggen. Det ska bli spännande att se hur Feist väljer att ta sig an de nya mer sparsmakade låtarna från nya skivan Plesaure på en stor scen. Den underliggande råstyrkan i materialet är som gjort för att utvecklas till något PJ Harvey-aktigt i större format, men skulle lika gärna kunna framföras i samma intima stil som på skiva. Oavsett kommer det bli otroligt intressant att höra slutresultatet.

Julia Jacklin, fredag 23:00 (Pustervik)

Någonstans i skarven mellan indiepop och alt-country skapar Julia Jacklin melodiös singer/songwriter-musik. Tänk er en australiensisk Mac DeMarco utan grabbhumorn. Debutskivan Don’t Let The Kids Win från förra året var fascinerande så till vida att den knappt innehöll några spår som ens visade anstymelse till att vara svagare än övriga, vilket borde betyda att förutsättningarna för en tight spelning är relativt höga trots att Jacklin endast har en skiva i ryggen. En logisk fortsättning om man tidigare under festivalen njutit av Angel Olsen och Feist.

Big Thief, fredag 00:15 (Folkteatern)

Årets bästa bokning! Big Thief släppte inte bara en av förra årets allra bästa popskivor, man släppte dessutom en ännu bättre skiva i år. Brooklyn-kvartetten har onekligen något stort på gång och man gör nog klokt i att passa på att se dem på en liten intim scen medan möjligheten fortfarande ges. I en mer rättvis värld hade Big Thief redan nu huserat på festivalens större scener istället för trötta genrekamrater som Band of Horses och The Shins.

Hurray for The Riff Raff, lördag 23:00 (Pustervik)

Om rädslan över att somna under Lana Del Reys spelning i Slottskogen blir alltför stor så gör man klokt i att sticka bort till Pustervik istället för att bevittna Alynda Lee Segarras skeva folkpop-projekt Hurray For The Riff Raff. Om tempot kommer vara högre eller ej vågar jag inte gissa men musiken kommer definitivt vara bra mycket mer intressant. Sprungen ur punkscenen har Sergarra album för album utvecklat och slipat sin säregna folk-blues till något alldeles unikt. Politisk, personligt och fullt av gripande berättelser.

Kikagaku Moyo, lördag 00:15 (Folkteatern)

En bokning som sticker ut lite i programmet, på bästa möjliga vis. Japansk psychrock med inslag av organisk folk, mysig doom jazz och progg. Med sublima skiftningar i dynamik mellan hårt och mjukt, psykedeliska utsvävningar, återhållsam folkpsych och malande krautrock har bandet hittat en fenomenal formell som nyligen lyftes till nya höjder på det helt improviserade albumet Stone Garden. En perfekt uppföljare till den lite lugnare och poppigare House In The Tall Grass som släpptes året innan. Mycket talar för att Kikagaku Moyo kommer göra sig utmärkt framåt natten när huvudet behöver en rejäl överkörning.


Agnes Ström

Angel Olsen, torsdag 15:50 (Linné)

Med ett av 2016 års bästa album i bagaget är Angel Olsen ett måste på årets Way Out West.

Anna Of The North, torsdag 23:00 (Pustervik)

Drömskt, lyxigt, maffigt och dansant. Den här norska duon gör electro som kommer vara helt perfekt att gunga med i på Pustervik efter en hetsig dag i Slottskogen.

Mac DeMarco, fredag 16:30 (Azalea)

Kufiga DeMarco har blivit anklagad för att ha kissat på scen under en festival. På Primavera gjorde hans trummis hela spelningen naken. Vad händer härnäst?

Feist, fredag 18:45 (Azalea)

Feist är en av de artister som är känd för att experimentera med sitt scenuttryck.  Det är få som har lika stor konstnärlig integritet som henne, och hon är en av 00-talets största indieartister. Dessutom bäddar nya skivans experimentella ljudbilder och lek med grungen för en spelning som kan bli helt galen.

Sarah Klang, fredag 23:30 (Folkteatern)

Sarah Klang måste ses live av en enkel anledning: hennes röst. Ingen inspelning kommer någonsin göra den rättvisa. Snart tar hennes melankoliska alt-country världen med storm.

Julia Jacklin, fredag 23:00 (Pustervik)

Jacklin gör romantisk indiefolk som får huden att knottra sig. Med lo-fi låtar som ”Leadlight” och ”Elizabeth” kommer spelningen bli den på Way Out West som är mest kompatibel för att dansa tryckare. Tips: Lyssna extra noga på hennes texter, de är fyllda av fina populärkulturella betraktelser.


Jonatan Södergren

Säkert!, torsdag 14:30 (Höjden) + lördag 00:45 (Bananpiren)

Sveriges bästa textförfattare ger två spelningar under årets festival; en avskalad på Höjden och en med fullt band på Bananpiren. Vi kommer givetvis vara där på båda.

Danny Brown, torsdag 17:15 (Linné)

Detroit-rapparens Warp-debut har lånat titeln från Joy Division. På Way Out West kommer han med all sannolikhet bjuda på en maxad spelning lika intensiv som den är full av intryck.

Frank Ocean, torsdag 21:30 (Flamingo)

Vad finns det att säga mer än att Frank Oceans headline-gig på torsdagen tillhör årets mest efterlängtade spelningar?

Perfume Genius, fredag 14:40 (Linné)

Mike Hadreas, som går under aliaset Perfume Genius, har genomgått en förvandling. Från introvert sovrumsmusiker till extrovert och flamboyant. ”Jag ville kanalisera självförtroendet hos straighta rock’n’roll-jättar,” berättade han i en intervju med The Forumist tidigare i år.

The Afghan Whigs, fredag 21:15 (Linné)

Två album har de hunnit med att släppa sedan comebacken, varav det senaste, In Spades, landade tidigare i år. 90-talshjältarna med Greg Dulli i spetsen har åldrats väl. Trots det tragiska beskedet att gitarristen Dave Rosser avled tidigare i år fortsätter deras turné.

Death Grips, fredag 01:30 (Rondo)

Deras första Sverigevisit kan inte bli något annat än en kraftutlösning.

Lyssna på vår spellista med 50 av festivalens mest intressanta bokningar här.