7 snabba anledningar till att besöka årets Malmöfestival

Courtney Marie Andrews

Courtney Marie Andrews

En snabb titt i Malmöfestivalens musikprogram hintar positivt nog om en vettig könsfördelning vad gäller de stora bokningarna i år. Säkert!, Frida Hyvönen, Icona Pop, Little Jinder, Eva Dahlgren, Joy – listan med kvinnliga musiker från den svenska artisteliten som bokats kan göras lång.  Och då har jag inte ens nämnt stjärnskott som Iiris Viljanen, Dolores Haze och Maxida Märak.

Så även om man inte flyger in de hippaste Pitchfork-hajperna eller tunga gubbrockare den här gången så tycker jag ändå att Malmö stad bjuder på ett stabilt program. Dags att välja ut några favoriter från årets musikprogram.

1. Souls – Gustavsscenen, fredag 11/8 kl 20.00

Cecilia Nordlund och c/o i legendariska Souls gjorde en fantastisk återföreningsspelning på KB i Malmö i julas. Missade du dem då har du återigen chansen på fredag. För indiekids i alla åldrar!

2. Princess Nokia – Posthusscenen, fredag 11/8 kl 22.00

Princess Nokias experimentella och feministiska hiphop är ett absolut måste. Destiny Nicole Ortiz tillhör nämligen New Yorks mest intressanta undergroundartister just nu. Låten ”Tomboy” är bara ett av många exempel på varför.

3. True Moon – Gustavsscenen, fredag 11/8 kl 22.00

Om inte hiphop är din grej så kanske True Moons kolsvarta dark wave kan vara något? Karolina Engdahl och Tommy Tift känns annars igen från punkpoppiga Vånna Inget, men frågan är om inte det här är deras rätta element? Vi minns till exempel genialiska raketen ”Voodoo” från i fjol.

4. Fatoumata Diawara & Hindi Zahra – Stora scenen, lördag 12/8 kl 21.30

Fatoumata Diawara (Mali) och Hindi Zahra (Marocko) står för årets, i alla fall på pappret, mest spännande kombokonsert. Afrikansk folkmusik och modern blues, men framför allt två fantastiska sångerskor, kommer vara i centrum på Stora scenen på lördag.

5. Lunchkonsert med We Float – Gustavsscenen, onsdag 16/8 kl 12.00

För den som jobbar nära Malmö city kanske en lunchkonsert kan locka? Varför inte boka in lite experimentell jazzpop med HYMN-favoriterna We Float i sällskap av en langos eller pokébowl på onsdag. Typiskt bra mitt i veckan-aktivitet.

6. Hitlåtens historia om ”Shoreline” – Spegeln, onsdag 16/8 kl 18.00

Att Henrik Berggren uppträder på torsdagen under Malmöfestivalen har säkert inte undgått någon, men jag är mer spänd på att se världspremiären av SVT-produktionen Hitlåtens historia om ”Shoreline”. Nån ny vinkel måste de ju ha hittat på denna fruktansvärt uttjatade låt.

7. Courtney Marie Andrews – Gustavsscenen, fredag 18/8 kl 20.00

Courtney Marie Andrews ligger bakom ett av årets bästa album i mitt tycke – en platta som inte riktigt fått den uppmärksamhet den förtjänar. Men än är det inte för sent att upptäcka Andrews magiska americana. Riktigt grym bokning. Så här bra var det senast hon besökte Malmö.

Malmöfestivalen pågår mellan den 11 och 18 augusti.