De bästa musikvideorna från juli 2017

feist

Dessa tio videor från juli får ni bara inte missa. Från Sälen, alt-J, Feist och många fler kommer dessa små mästerverk där vi får uppleva allt från animationseufori till komplicerade feministiska budskap. Sofie Tedenstad Svebring har valt ut det absolut bästa från den alternativa musikvideoscenen under juli månad. Har du ytterligare lite tid över så finns det även en massa bubblare att titta på.

RIVE – “Justice”

Publicerad: 6 juli 2017

Regi: Ma-Ké/Temple Caché

Se ett collage komma till liv på bästa möjliga sätt i den här underbara, retroinspirerade och exceptionellt innovativa animerade videon som drog igång juli ordentligt för oss musikvideointresserade.

Run The Jewels – ”Don’t Get Captured”

Publicerad: 6 juli 2017

Regi: Chris Hopewell

En hiphopvideo med leranimationer ser vi inte dagligen. Run The Jewels har levererat många starka videor på sistone och det här är en av dem. Uppskattad på många håll och med intressant budskap.

Jain – “Dynabeat”

Publicerad: 10 juli 2017

Regi: Greg et Lio

Juli månads bästa feelgood-video? Med en massa twistar. Denna vill du inte missa. Följ med in i en magisk värld där allt kan hända. Inspirerad av kulturen i Thailand, där den också är inspelad. En perfekt kombo av digitala och analoga aha-upplevelser (som exempel på det analoga har vi den episka, kassettbandsklädda bilen).

alt-J – “Deadcrush”

Publicerad: 13 juli 2017

Regi: Young Replicant

Här har alt-J återigen arbetat med samma regissör som på den uppmärksammade mexikanska begravningsvideon som kom i våras. Bandmedlemmarna lekte med tanken att välja varsin “historisk crush”, alltså en död person som de hade velat bjuda ut på dejt. Detta blev sen inspirationen till låten och videon. Vilka de valde? Sylvia Plath, Lee Miller och Anne Boleyn.

Sälen – “So Rude”

Publicerad: 13 juli 2017

Regi: Kent Hugo

En av julis mest uppmärksammade, alternativa videor. Surrealistisk video där bandmedlemmarna syns i form av animerade versioner av sig själva. Deras kroppsdelar, omgivning med mera verkar kunna ändra form lite hur som helst. Ett måste.

Teenanger – “Fun Forgot”

Publicerad: 14 juli 2017.

Regi: Luke McCutcheon & Michael Yablonski

Nu blir det humor och tonårsångest. Vi får följa en ung tjej som berättar om sin sommar. Detaljerna gör det oemotståndligt – som de raveande tjejerna till exempel. Är det här din typ av humor så kommer du gilla den, annars, kanske inte? Vem vet?

Mashrou’ Leila – “Roman”

Publicerad: 18 juli 2017

Regi: Jessy Mousallem.

Kontroversiell och oemotståndligt vacker är den här videon av listans enda band från Beirut, Libanon. Lyssna på den här förklaringen från bandet själva: “The women in the video are styled to over-articulate their ethnic background, in a manner more typically employed by Western media to victimize them. This seeks to disturb the dominant global narrative of hyper-secularized (white) feminism, which increasingly positions itself as incompatible with Islam and the Arab world, celebrating the various modalities of Middle Eastern feminism.” Hängde ni med där? Äh, se videon bara.

Feist – “Century”

Publicerad: 20 juli 2017

Regi: Scott Cudmore.

“Alla” älskar den här videon just nu. Det börjar som en rå, grå dancebattle-aktig video mellan Feist och hennes dubbelgångare. Sen dyker plötsligt före detta Pulp-sångaren Jarvis Cocker upp från ingenstans och börjar recitera en text till synes oberörd av vad som händer runtomkring honom. Snyggt utfört.

Venior – “Wildflower”

Publicerad: 21 juli 2017

Nu blir det finskt! Fast på engelska. Om förra videon slutade med poesi-liknande inslag så börjar denna med samma sak. Man sugs in i det Venior säger och vill följa med in i hennes färgglada, konstnärliga värld där målet verkar vara att få känna sig så vild och fri som möjligt.

Taylor Phelan – “Settle Down”

Publicerad: 29 juli 2017

Regi: Ariel Fisher.

Vi hamnar i en kontorsmiljö där bisarra situationer avlöser varandra på löpande band. Även om det kan kännas lite såhär på jobbet ibland – så är det nog bara i musikvideons underbara värld som vi får uppleva det fullt ut.

Bubblare:

Jacques – “In The Radio”

Orchestral Manoeuvres in the Dark – “The Punishment of Luxury”

Merk & Kremont – “Sad Story”

Tom Williams – “Get High”

Ghostpoet – “Freakshow”

Prophets of Rage – “Living On The 110”

Mattiel – “Whites Of Their Eyes”

Manchester Orchestra – “The Sunshine”

Fabich ft. Josh Barry – “Hold on”

Punctual – “What I Love”