5 favoriter i Kalabaliks line-up

Die Selektion. Foto: Niklas Gustavsson, Rockfoto.nu

Die Selektion Foto: Niklas Gustavsson, Rockfoto.nu

Sista helgen i augusti är det dags för sjunde upplagan av Kalabalik på Tyrolen. Årets line-up rymmer arton handplockade akter från jordens alla hörn, och ringar med oklanderlig fingertoppskänsla in mycket av det bästa inom underjordisk wave, synth och postpunk just nu. HYMN:s Anton Lindskog har spanat in line-upen och väljer fem personliga favoriter.

Bestial Mouths

För att citera Fredrik Strage: ”Goth handlar om mörkt mangel”. Få förvaltar den traditionen bättre just nu än Bestial Mouths. Den konstnärligt sinnade ”grave wave”-aktens musik är en orgie i mörkerromantik och apokalyptiskt stämningsbyggande med kakafoniska slagverk och isande synthar. Frontkvinnan Lynette Cerezo är en arvtagerska i rakt nedstigande led från Diamanda Galas.

Kælan Mikla

Tre tjejer från Island startade ”poetry punk”-bandet Kælan Mikla år 2013. De började använda synthar, närmade sig darkwave och stod för fjolårets kanske mest egensinniga debutalbum inom gothsfären.

Die Selektion

De spelade på andra upplagan av Kalabalik på Tyrolen redan 2012. I slutet av augusti blir det återbesök från Die Selektion, nu aktuella med albumet Deine Stimme Ist Der Ursprung Jeglicher Gewalt. Med sin hybrid av postpunk och electro och trumpet i sättningen gör de något väldigt eget – som likväl låter omisskännligt berlinskt!

Ic3peak

Duon Ic3peak kommer från Moskva och beskriver sig själv som en ”audiovisual terror futuristic opera”. Med Nick och Nastya i huvudrollerna utforskar de, i hemlandet kontroversiella, ämnen som feminism och HBTQ-frågor till tonerna av sinnesutvidgande, experimentell electropop.

Sturm Café

De har sjungit om Coca Cola-imperialism och krigshistoria sedan 2001 och gick, under 00-talet, i frontlinjen för en ny våg av svensk old school-EBM. Med samhällskritik, humor och energisk, catchy EBM på tyska blinkar Sturm Café åt ett tidigt 80-tal med D.A.F. och Cabaret Voltaire.

Utöver nämnda akter spelar bland annat minimal synth-akterna Buzz Kull och Xarah Dion från Australien respektive Kanada, amerikanska muskelmännen Diesel Dudes, tyska pop-avantgardisterna Easter och HYMN-favoriterna Agent blå.

Lyssna på nämnda akter (och några till) i vår playlist:

Kalabalik på Tyolen äger rum den 25 – 26 augusti på festpalatset Tyrolen i Blädinge utanför Alvesta. Läs mer om festivalen här: www.klubbkalabalik.se