Black Lips väljer plan B

Black Lips. Pressbild.

Black Lips. Pressbild.

Nästa vecka kommer amerikanska garagegruppen Black Lips till Sverige, men inte för att spela på Malmöfestivalen som drar igång samma helg. Istället gör de en dubbelkonsert på lilla Plan B en helt vanlig söndag. ”Har de stora festivalerna tröttnat på gitarrpop?” undrar vår skribent Krister Bladh.

På söndag spelar The Black Lips en utsåld konsert i Malmö. Den sålde slut så snabbt att Plan B valde att sätta in en extra konsert åt bandet – det är inte något man gör för precis vem som helst.

Black Lips från Atlanta är ett legendariskt band för många och dök upp i början av 00-talet, när storstädernas underground-scener började återuppliva 60-70-talens garage och punk. I samma veva dök band som Thee Oh Sees och Vivian Girls upp i San Fransisco respektive New York.

Thee Oh Sees är också ute på turné just nu, men kommer inte till Malmöfestivalen. Det är Köpenhamn och Way Out West i Göteborg som gäller istället.

Inte heller på en renodlad musikfestival som Way Out West är det särskilt många icke-hypade gitarrband i år. Thee Oh Sees är undantaget och inte ens det en djärv bokning så här precis innan deras 18:e album kommer ut (de första 4 släpptes under namnet OCS, och nya Orc släppt som bara Oh Sees). WOW kunde ha bokat dem för 10 år sedan.

Faktum är att Malmöfestivalen, för just 10-20 år sedan, var en festival där man kunde upptäcka utländska band utanför mainstream, som just Black Lips och Thee Oh Sees. Trots att det alltid varit en folkfest med ”något för alla”, gjorde man samtidigt satsningar på dedikerade musikområden.

De som är tillräckligt gamla minns säkert Bastionen, där man körde olika teman varje dag. Här spelade bl.a. Jon Spencer Blues Explosion en gång i tiden. Ännu större blev det på Mölleplatsen där t.ex. Yeah Yeah Yeahs spelade inför en massiv publik.

Idag är Malmöfestivalen inga visionärer på musikfronten. Att LCD Soundsystem en gång spelade på Gustav Adolfs torg mitt på dagen känns som ett minne blott, när de få utländska bokningarna i år är gamla veteraner som Karl Blau och M. Ward. Visserligen har man fått hit altcountry-hoppet Courtney Marie Andrews och den fantastiska rapparen Princess Nokia. Men varför då inte Black Lips?

Det frågar sig bandets bokningsbolag också, som också verkar ha fått nobben av Way Out West (om det inte dyker upp några nyheter i sista sekund). Black Lips har nyligen släppt senaste albumet Satan’s Graffiti Or God’s Art och som är producerat av John Lennons son.

Även bandet själva har uppnått smärre legendstatus, efter några tragiska dödsfall. Både Ben Eberbaugh och Bobby Ubangi (som dessutom spelade med Jared Swilley i det kanske ännu bättre bandet The Gay Blades) har gått bort.

Svaret på frågan är kanske att Malmöfestivalens bokningar styrs av en mindre och mindre budget och att man valt bort det elektroniska och punkiga för att istället satsa på säkra kort och svenska musiker (som inte behöver bidrag till flygbiljetterna).

Man har också dragit ner på Posthusplatsens program, som nu bara är aktivt under halva festivalen. Vill man ha en riktig musikfestival får man alltså ta sig till Way Out West eller Haven i Köpenhamn nästa helg.

Memories. Foto: Courtney Melahn

Memories. Foto: Courtney Melahn

Eller varför inte stanna i Malmö? Plan B går ut hårt som en utmanare till Malmöfestivalen, trots att de har hört att det är en dålig idé att jävlas med kommunen. De har lyckats ordna fyra konserter i den kommande veckan.

Först kommer japanska mystikerna i Kikagaku Moyo den 8:e augusti, sedan LA-bandet White Fang på fredagen. De senare dyker upp igen i sin andra konstellation The Memories på söndagens extrainsatta konsert med Black Lips. Under denna eftermiddag agerar de förband tillsammans med danska punkbandet De Høje Hæle som är tillbaka efter en tids frånvaro.

Senare på natten spelar Black Lips igen tillsammans med Orcas och de lokala favoriterna Sista Bossen. De kommer direkt från Köpenhamn där de supportar tidigare nämnda Thee Oh Sees.

För att underlätta för musikälskaren erbjuder Plan B dessutom 2- och 3-dagarsbiljetter, i bästa festivalanda.

Och vill man ha en biljett till söndagsnattens utsålda konsert finns det fortfarande hopp. Sista Bossen har nämligen lovat bort hela gästlistan till de som köper ett ex av deras nya LP, vilket man borde ha gjort vid det här laget ändå.

Lyssna på ett av spåren här, och lyssna på Black Lips splitternya version av ”It Won’t Be Long” (skriven av producentens far för ett antal år sedan).