LYSSNA: Cassius Lambert – ”Kontraster (single version)”

Cassius_Lambert_Kontraster

När skånska basisten och låtskrivaren Pelle Lindsjös jazzfusionprojekt Cassius Lambert släppte sin debut-EP Orangeri 2014 skrev min kollega Ola Elleström att den var ”en av de mest imponerande debuter jag hört från det här landet på mycket länge”.

Sen dess har Lindsjö bland annat släppt sitt första album Quote och spelat ett fantastiskt set ihop med sitt band på HYMNs scen under förra årets upplaga av malmöitiska gatufesten NGBG. Han har också studerat vid Musikkonservatoriet i Köpenhamn. Sist med inte minst har Cassius Lambert spelat in ännu en skiva. En fullängdare som tagit två år att färdigställa och som Pelle själv menar är en emulsion av progressiv rock och zenfunk – inspirerad av kompositörer som Steve Reich, Reinier Baas och Nik Bärtsch.

”Kontraster (single version)” är det första släppet från plattan som ges ut på Kaprifol Records i september. Basspelandet står givetvis i centrum men stöttas av Charlotta Andersson och Karl Bergdahl på gitarr, Ludvig Samuelsson på saxofon, Johan Hansson Liljeberg på piano, Marcus Karlsson på trummor och Simon Falck som står för percussion. Robert Kloch och Don Rosso, samt Cassius Lambert själv, har mixat och producerat.

Spåret är en kortare version av originalet, som är tretton minuter långt. Ren njutning detta, imponerande musikaliskt.

Lyssna nedan: