Två poptips till dig som tröttnat på Kamferdrops

Faråker. Foto:  Evelina Andersson Ericsdotter / Rockfoto
Faråker. Foto: Evelina Andersson Ericsdotter / Rockfoto

I skuggan av Kamferdrops segertåg har en av Sveriges bäst bevarade pophemligheter, blekingska Faråker, släppt ny musik. Visst, många har nog hört hans lysande debut Början på slutet från 2014, men förutom upptemposingeln ”Apans Sång” har det sedan dess varit tyst från Sveriges svar på en filosofisk och lätt pårökt sextiotalssurfpoppare i stråhatt vid havet i Kalifornien.

Men nu är alltså Olle Blomström, som Faråker egentligen heter, tillbaka med nytt material. Singeln ”Känslorna utanpå” består av två låtar, där titelspåret är den sämre (fast fortfarande snäppet bättre än Kamferdrops). Allt för glättig och modernt hoppig distanserar den sig från sin skapare och blir ett rosafluffigt konfettimoln som drar in över Grabbarna Grus och bara efterlämnar fadd sockervaddssmak i munnen.

På låt nummer två, ”Biogenesis” tar dock Faråker en gruvlig revansch. Tillbaka i surfpoppen, med huvudet i sanden, fötterna på jorden och en text om reinkarnation är det Faråker i fin gammal form som vi möter. Given lyssning på stigen ner till havet eller när sommaren regnar bort.

Om du är ute efter raka motsatsen till Faråkers softa pastellpop bör du istället lyssna in dig på Junior Brielles debut ”I Luften”. Syskonduon tröttnade på att ”alla” lyssnade på antingen gråt- eller peppmusik. Med ”I Luften” försöker de fylla tomrummet däremellan, och de lyckas med bravur. Debuten är en förvirrad, syntinspirerad dänga med ambivalent kärlekslyrik. En låt som byter skepnad flera gånger. Perfekt att vingla hem till efter ännu en meningslös krogkväll. Om du tröttnat på Kamferdrops, vill säga.