INTERVJU + LIVEVIDEOPREMIÄR: Brödet – ”Loser” + ”Alex Room”

brodet

Brödet är en av de tre akter som HYMN har bokat till festivalen Backyard Sessions XL i Malmö senare i sommar. Som en uppvärmning inför detta bjuder bandet idag på en livevideo med låtarna ”Loser” och ”Alex Room”. Men först en kort intervju.

Hej Brödet! Hur ser planerna för resten av sommaren ut?

Jonas: – Vi har två spelningar i augusti, den i Malmö och så en i Stockholm – en mikroturné över en helg. Vårt fokus just nu ligger på att färdigställa kommande ep:n som kommer i september.

Var tycker ni om festivalspelningar generellt och och vad har ni förväntningar inför Backyard Sessions XL?

Jonas: – Förra året spelade vi på Peace & Love och på en festival i Varberg. Festivalspelningar är kul för att det är en spelning i en annan stad, men dessutom är man på festival. Så efter spelningen kan man semestra i ett tält med ett flak, i skuggan av parkerade långtradare på VIP-campingen.

Stella: – Älskar festivaler och jag ser fram emot att komma till Malmö. Vi spelar ju mest in just nu, så att hänga i en backyard och ha en session låter hur bra som helst.

Jag gillar verkligen det luftiga soundet på er senaste singel ”Loser”. Har ni haft några särskilda stilförebilder där? Vad/vem influerar er annars just nu?

Alla: – Vi har lyssnat en del på trance på sistone, och Fleetwood Mac.

CC och Jonas:Kyuss, Sleep och Earth har varit nån sorts inspiration. Syntharna är influerade av Actress.

Stella: –  Just nu mycket Baaba Maal och Ata Kak. Jag har också lyssnat slaviskt på Little Jinders skiva från 2014, som är väldigt svår att tröttna på.

”Jag har märkt att alla texter handlar om ungefär samma sak”

Hur tycker ni att ni har utvecklats musikaliskt sedan debut-ep:n?

CC: – Vi har arbetat på lite andra sätt, vilket har format musiken annorlunda. Vi gillar fortfarande när det låter mycket och när det händer många saker samtidigt.

Stella: – Jag tycker personligen att jag vågar mer. Allt har sin tid, och jag känner mig mer kapabel och orädd. Många av låtarna är äldre spår som vi hållit på med i flera år från och till, och först nu har de känts klara. Textmässigt så är låtarna nog mer direkta. Men jag har märkt att alla texter handlar om ungefär samma sak.

brod

Ni gjorde en ganska uppmärksammad cover på ”What Is Love” av Haddaway i fjol? Varför valde ni just den låten?

Stella: – Den har tusen riff och vi tyckte att det vore kul att lägga på ett riff till då. Sen är det en väldigt bra låt som nästan alla på något sätt har en relation till. Så det kändes intressant att ge den ett annat liv. Texten passade också rätt bra in på hur jag mått de senaste åren. Det gav mig något att sjunga den.

Några andra låtar ni skulle vilja göra covers på?

CC: – Det finns så många låtar man vill göra covers på. Nu tolkade vi en stor hit, det vore intressant att ta sig an någon mindre känd men med stor potential.

Varför valde ni att kalla er Brödet?

Stella: – Ingen fattar varför vi heter det, inte vi heller. Alla tror att vi är proggare, vilket jag kan förstå.

CC: – Helst vill vi heta något annat.

”Vår kompis Lisa Forslund som gör film råkade vara i stan just den helgen”

Vilka sorters bröd gillar ni?

CC: – Vi käkar mycket på Subway. Bara idioter väljer chipsen när man köper meny. Bästa kakan är den med macadamianötter.

Slutligen – berätta om livevideon och inspelningen av den!

CC: – Stella bor i en gammal butikslokal där alla gillar att hänga, så vi tyckte att det vore en kul grej att spela in en livevideo där. Vår kompis Lisa Forslund som gör film råkade vara i stan just den helgen så hon kom över och filmade oss.

Stella: – Sen käkade vi pizza som vanligt.

Spana in ”Loser” + ”Alex Room” (live session) nedan:

Backyard Sessions XL går av stapeln 26-27 augusti. Just nu är Brödet med och tävlar i Abbey Road Studios tävling Battle Of The Bands de kan vinna en inspelning i den legendariska studion. Mer info om röstning här.