Mammút – Kinder Versions

Elva år efter sin första skiva har isländska Mammút bestämt sig för att gå över från att sjunga på isländska till engelska. Ett välkommet drag, dels för att musiken träffar mig så mycket hårdare nu när jag förstår vad sångerskan Katrína Kata Morgensen sjunger, dels för att det här är musik som förtjänar större publik än den isländska.

Mammúts musik är mörk, dramatisk och snygg på ett sätt som känns klassisk. Mängder av alternativa band har fiskat i de här vattnen sedan början av nittiotalet, gjort liknande brygder på postpunk, alternativrock och artpop. Trots att det finns massor av band som kunnat namedroppas så brukar Mammút alltid jämföras med Björk. Till viss del beror det nog på att alla isländska kvinnofrontade band måste jämföras med Björk. Men visst finns det också ibland något av Björk i Katrína Morgensens sångstil, och ljudlanskapet rör sig emellanåt i samma territorium som Björks tidigare skivor.

Ljust ljudlandskapet är perfekt sammanfogat, produktionen helt fläckfri. När musiken är som bäst – som i ”Kinder Versions” och ”The Moon Will Never Turn On Me” – så är det fantastisk musik.

[Bella Union, 14 juli]

8