VIDEOPREMIÄR: Vogon Poetry – ”The Heart of Gold”

Sci fi-inspirerade synthpopparna Vogon Poetry är snart aktuella med tredje fullängdaren. Idag premiärvisar HYMN första videon därifrån: ”The Heart of Gold”. Kolla in den Douglas Adams-inspirerade videon nedan och läs en kort intervju med de Göteborgsbaserade vogonerna.

Kan ni berätta något om videon till ”The Heart Of Gold”?

– Den är direkt inspirerad av Liftarens Guide Till Galaxen och det som händer i avsnittet efter att huvudpersonerna Arthur Dent och Ford Prefect lyckas fly Jordens undergång. Med osannolik tur hamnar de på ”The Heart of Gold”, skeppet med osannolikhetsdriften, och träffar president Zaphod Beeblebrox.

– Låten är en naturlig fortsättning på ”Hyperspace Bypass” från vår förra platta The Prefect Stories. Videon är kompletterad med livebilder från vår spelning på Töcksfors-festivalen tidigare i vår, vilken filmades av Rikard Loosme.

Snart kommer er tredje skiva. Vad kan vi förvänta oss? Är ”The Heart of Gold” representativ?

– För att vara en Vogon Poetry-låt är ”The Heart of Gold” ganska upp-tempo. Skivan innehåller ett par dansgolvsrökare till men som vanligt även lugnare och mer känslofyllda spår. Texten till ”The Heart of Gold” sticker nog ut som lite glättigare än resten. Science fiction blandas friskt med de alltid närvarande existentiella frågorna och texterna står lite mer i centrum.

Svensk synthpop har fullkomligen exploderat med intressanta släpp de senaste åren. Vad beror det på?

– Sverige har ju, åtminstone tidigare, satsat mycket på musikundervisning. Den kommunala musikskolan som fick alla skolelever att bli “maestros” på blockflöjt har med all sannolikhet bidragit mycket till den svenska musikexporten genom åren.

– När det gäller svensk synthpop tror vi en bidragande orsak är att de som var aktiva under 80- och 90-talen nu har passerat åren som småbarnsföräldrar och fått tid att hitta tillbaka till musiken. Med de möjligheter som datorer ger idag finns ju verktygen bara ett knapptryck bort och till en väldigt billig peng jämfört med hur det var tidigare.

Ert bandnamn kommer som bekant från Douglas Adams bok Liftarens Guide Till Galaxen. Vad kan vi egentligen lära oss av Liftarens Guide Till Galaxen år 2017?

– Det är svårt att inte fascineras av humorn och klurigheten som genomsyrar Douglas Adams verk. Vi är uppvuxna med det Universum som han beskriver. Idag är hans böcker kanske viktigare än någonsin. Vi ser dem som en inspiration till att inte ta saker och ting på för stort allvar.