Rama Lama Records reflekterar över året som gått

I helgen firade Stockholmsetiketten Rama Lama Records ett år med en mini-festival i Stockholms skärgård. Första året har präglats av singel- och EP-släpp med bolagets fyra band: Melby, Steve Buscemi’s Dreamy Eyes, Cat Princess och nyss signade Delsbo Beach Club. HYMN träffade grundarna Axel Franzén och Sixten Engqvist för att sammanfatta året som gått.

Vad hade ni för mål när ni startade Rama Lama?

Axel: – Vi ville skapa ett bolag som publiken litar på. Vi tror på skivbolag som funkar som en kvalitetsstämpel där lyssnare som gillar ett av banden ska kunna leta sig vidare och upptäcka mer musik genom bolaget. Utöver det ville vi skapa en familjär stämning mellan banden, oss och alla som kommer på spelningarna.

”Alla våra spelningar har i stort sett varit fullsatta och alla fyra band som vi jobbar med har fått fin respons”

Hur har ni upplevt responsen?

Sixten: – Det har verkligen varit över förväntan. Alla våra spelningar har i stort sett varit fullsatta och alla fyra band som vi jobbar med har fått fin respons. De som kommer på våra spelningar känns väldigt lika oss, och de som spelar i banden, vilket gjort att vi har fått många nya vänner.

Vad har ni hunnit med under det första året?

Sixten: – Vi har arrangerat 10 fester på tio månader och gjort tre fysiska släpp [en splitvinyl med Steve Buscemi’s Dreamy Eyes och Melby, Cat Princess Please Me-kassett och Melbys självbetitlade EP].

Vad har varit den största utmaningen?

Axel: – Att driva ett företag, det har gjort att vi blivit tvungna att lära oss väldigt mycket nya saker som vi inte räknat med! Generellt mycket mail och blanketter och mer administrativt arbete än vad vi hade föreställt oss, men vi lär oss nya saker hela tiden vilket kanske inte alltid är kul men i alla fall nyttigt.

Sixten: – Vi har blivit proffs på att fylla i blanketter!

Steve Buscemi's Dreamy Eyes

Steve Buscemi’s Dreamy Eyes

Vad har varit höjdpunkterna hittills?

Axel: – Att vi har lyckats bygga ett eget litet hörn på Stockholmsscenen och bidragit med något som kanske inte alltid funnits förut. Vi är också väldigt nöjda med releasefesten som vi arrangerade på Jazzhuset i Göteborg i oktober. Det kändes som det riktiga startskottet för Rama Lama. I Stockholm är det alltid mycket vänner men att det kom folk i Göteborg som verkade gilla hela grejen gjorde att det på något sätt blev mer på allvar. Melby och Steve Buscemi’s Dreamy Eyes hade bland sina bästa spelningar och det var en härlig urladdning efter en stressig men underbar helg då vi hade releasefest i Stockholm dagen innan. Den största höjdpunkten är dock den här ettårs-festen ute i Skärgården som verkligen känns exakt så familjär som målet var när vi startade för ett år sedan!

Sixten: – Ett-årsfesten känns verkligen som den absoluta höjdpunkten hittills. Sen blev jag lite överväldigad av Melby-spelningen på Far & Son när det var helt överfyllt och folk inte kom in.

Har ni nått utanför Stockholm?

Axel: – Vi har hittills haft en fest i Göteborg, en i Uppsala och så blev Steve Buscemi’s Dreamy Eyes bokade till Umeå Open, men annars har det varit något snålt med det. Målet för året har varit att framförallt bygga en lokal scen i Stockholm, då vi värdesätter det lokala enormt högt. Det kommande året vill vi dock göra mer utanför Stockholm, det är ett mål att komma ut mer till studentstäder och andra större svenska städer under det andra året.

”Alla band låter som charmiga små gullegrisar som spelar indiepop i helt olika former”

Hur är ett typiskt Rama Lama-band?

Axel: – Alla band låter som charmiga små gullegrisar som spelar indiepop i helt olika former.

Sixten: – Alla har gemensamt att de är sjukt talangfulla och förtjänar all framgång då de alla skapar ett eget sound. Det har alla ett internationellt sound som ger de möjlighet att nå publik långt utanför Sverige.

Det har gått bra för era band och spelningarna är ofta helt fulla. Vad händer om något storbolag knackar på dörren?

Axel: – Det är helt upp till banden. Om de inte vill jobba med oss är det ingen poäng för oss att jobba med dem och i slutändan vill vi att banden ska göra det som de tror är bäst för dem. Vi är glada så länge de litar på oss och vill vara en del av skivbolaget!

Om ett band vill jobba med er, hur ska de gå tillväga?

Sixten: – Skriv till vår Facebooksida och skicka ett par låtar. Ofta får vi saker skickade till oss som vi gillar men som inte passar in. Det viktigaste är att vi har en röd tråd och att banden är riktigt bra live.

Axel: – Gemensamt för alla band som vi börjat jobba med är att de i ett tidigt stadie haft väldigt mycket bra osläppt material med ett tydligt eget sound som framförts live trots att man kanske bara är ett par demos eller singlar in i karriären.

Var har ni för framtidsmål?

Axel: – Vi vill växa organiskt tillsammans med banden och ta oss till nya städer i Sverige och samtidigt fortsätta bygga scenen i Stockholm som vi utvecklat under året. Det har verkligen varit jätteroligt med alla fester och vi är sjukt tacksamma över alla som varit en del av det under första året, så det vill vi verkligen fortsätta med.

Sixten: – Målet är att framförallt jobba vidare med de fyra band vi har nu och hitta nya band allteftersom. Och att vi för varje år får större status som en leverantör av kvalitet. Publiken, banden och vi som bolag ska växa och utvecklas tillsammans.

När sker nästa släpp på Rama Lama Records?

Sixten: – Steve Busciemi’s Dreamy Eyes släpper en EP i höst och snart släpper Delsbo Beach Club sin debutsingel ”All The Way Home’” vilket är en fantastisk låt vi tror många kommer älska.

Axel: – Dessutom har Melby redan skrivit nytt material och senare i år kommer Cat Princess med sin bästa singel hittills genom livefavoriten ”Fly On The Wall”. Vi ser fram emot alltihop och är så glada över att fyra av de bästa nya banden i Sverige vill jobba med oss!