Sammy & Johnny Bennett – ST.RECK

Sammy & Johnny Bennetts andra EP ST.RECK inleds med mångbottnade ”Länder”, som samplar Ali och Massoud från tv-serien Det nya landet – skådespelarna Mikael ”Mike” Almayehu respektive Michalis Koutsogiannakis – och det träffsäkra manuset signerat Lukas Moodysson och Peter Birro ger två olika uppfattningar om Sverige. Ali romantiserar, medan Massoud ser bristerna. Massoud har köpt en Mazda för 1000 kronor och handlingen utvecklar sig till en turbulent roadmovie.

Tillskillnad från nämnda filmkaraktärer undviker ”Länder” alla former av ytterligheter och sätter på så sätt tonen för hela skivan; Sammy och Johnny har mycket att berätta, men de är omöjliga att ringa in. En sak är dock säker – de står i centrum. Och resan har bara börjat.

Tvillingbröderna Sammy och Johnny är bosatta i Göteborg, men även om det går att spåra vissa referenser till hemstaden, är det meningslöst att begränsa musiken till en särskild plats. Duons musikaliska uttryck har större anspråk och de gör hela Sverige till sin efterfest. Brödernas eritreanska bakgrund är heller inget som sätts i fokus, men denna erfarenhet har med största säkerhet påverkat på ett personligt plan – oavsett har de lärt sig att inte ta något för givet. Och denna inställning har skapat 8 personliga låtar, där de rappar om källkritik och namedroppar fotbollsexperten Robert Laul, utan att låta konstlade eller effektsökande.

Samtliga spår är helt befriade från urvattnade samhällsanalyser – istället genomsyras skivan av medvetenhet och stark iakttagelseförmåga (reflektioner som kommer rakt från hjärtat). Det finns inte plats för övertydlig plakatpolitik.

I sin helhet är produktionen sparsmakad och monoton, samtidigt inbjudande och följsam. Atmosfären känns igen från tidiga låtar som ”5DF”. Filip Hunters elektroniska ljudbild sätter Sammy och Johnny i en klass för sig och ST.RECK speglar tjusningen med att vara en del av musiksverige 2017. På nya singeln ”Bevis” tackar de hemmasonen Parham – hans betydelse för Göteborgs hiphopscen går inte att överskatta – och i videon samlas flera betydande hiphopnamn.

Det är mycket som imponerar med Sammy & Johnny Bennett och i likhet med aktuella artister som Ikhana, Skander och Mwuana är de uppriktiga med sina känslor. Attityden står inte över modet att visa sig svag. Och i framtiden kommer nämnda akter, tillsammans med giganter som Lorentz och Little Jinder, att få berätta om hur det var att definiera en era. En tid då musiken blev internationell på allvar.

[TU5EN/Woah Dad!, 7 juli]

8