Vinter: ”Det finns mycket eld kvar på hårddisken”

2_Vinter_kimberlyIhre [Beskuren]

I fredags släppte Vinter en ny spännande singel tillsammans med Norges mest hypade rappare Unge Ferrari och Arif. HYMNs Alexander Tillheden har kollat läget och väderprognosen.

Vinter är producenten Hampus Bergh som agerar under eget artistnamn. Efter att ha tillbringat stora delar av hösten 2016 och våren 2017 med att producera åt stora namn så som Lorentz och Newkid för att nämna några, sprider han nu som Vinter lite sommarsnö med sitt eget material.

Du är helt klart en av Sveriges mest hypade nykomlingar inom hiphop/rnb just nu. Men det är inte bara i Sverige du syns. Den nya singeln är den andra du gjort tillsammans med norske Unge Ferrari, och jag tror nog att du har gjort fler livespelningar i Norge än i Sverige. Berätta lite om hur det är att samarbeta med Ferrari?

– Det är alltid inspirerande att jobba tillsammans med Ferrari. Han har alltid nya tips n’ tricks up his sleeve. Han är bra på att sätta stämningen inför en studio session. Det är inte ovanligt att han slänger upp en långfilm utan ljud på ena datorskärmen medan vi sitter och proddar på andra skärmen. Det är väldigt nice faktiskt. I våras var han i Stockholm under en vecka, då körde vi alltid massa naturfilmer på ena skärmen och det präglade på sätt och vis låtarna vi gjorde. Det var då vi gjorde “10 År”.

”Det är alltid inspirerande att jobba tillsammans med Ferrari”

Är det någon skillnad på den norska och svenska hiphop/rnb-scenen? Finns det något svenskarna borde ta efter från norrmännen?

– Jag tycker Norge har ett rätt lyxigt sound som samtidigt är väldigt lekfullt. Jag uppskattar verkligen det, men jag inte om det är någon egentlig idé att försöka ta efter. Det är kul att de har sitt sound och vi har vårt, så kan man mötas på mitten. Men generellt känns det som att det kanske inte finns samma nivå av självdistans i svensk hiphop/rnb.

12_Vinter_kimberlyIhre

Du har i tidigare intervjuer berättat att det var lite svårt att få folk att arbeta med dig när du kom hem efter att ha bott i London. Men när Ferrari gav dig en co-sign på singeln ”2007” så öppnade det upp för lite intressanta samarbeten. Vilket av projekten, som släpptes under våren 2017 och som du varit med på, har varit mest intressant att jobba med?

– Ja, det var lite svårt där ett tag. Men nu är det business booming! Det var extremt kul att få prodda Newkids första singel på sex år, det är ju ett ärofyllt uppdrag. Sen känns det självklart fantastiskt att få spela en så stor roll på Lorentz-skivan.

Kan du berätta lite om hur det var att jobba med Lorentz? Visste du att han skulle använda flera av dina beats?

– Ja, vi har suttit i studion och jobbat tillsammans sedan i höstas typ. Till en början var det bara en låt, men samarbetet funkade så bra att vi fortsatte jobba hela vintern och våren. Det finns mycket eld kvar på hårddisken.

1_Vinter_kimberlyIhre [Beskuren]

Du spelade nyligen i Göteborg, först som förband som Vinter och sedan med bandet Vita Bergen. Hur var det?

– Wille från Vita Bergen frågade mig tre dagar innan spelningen om jag ville öppna för dem (eller oss?) som Vinter. Den tanken hade inte ens slagit mig förut. Jag har ändå spelat med Vita Bergen i fyra år. Men det var fett kul. Vinter var nog en ganska otippad öppningsakt, hehe, men folk verkade uppskatta det. Jag hade otroligt kul den kvällen – men jag var väldigt hungrig efter sista spelningen.

Vill prata lite om kläder. Du har en väldigt speciell klädstil. Mycket modernt blandat med tidigt 2000-tals hiphop-mode. Mycket BAPE, BBC och Camo-grejer. Är du intresserad av kläder?

– Ja, jag är riktigt intresserad av kläder. Lägger typ alla mina pengar på det. Jag är även väldigt fascinerad av chains och diamanter. Men det är tyvärr för dyrt. Ibland när jag går förbi en juvelerare kan jag stanna upp och stirra in i skyltfönstret 10–15 min bara för att se hur diamanterna glimrar. Älskar att bara titta på dem.

– Minst en gång i månaden drömmer jag om att jag går in i någon rappares garderob och provar på alla hans chains. Lite creepy beteende av mig, men men. I min senaste chain-dröm så provade jag på Lil Uzi Verts “YSL”- och hans katt-chain. Sjukt bra längd och storlek på dem. Lil Uzi, Travis Scott, Quavo och Metro Boomin har lätt bäst chains i gamet just nu.

2_Vinter_kimberlyIhre

Skulle du kunna ranka några berömda hiphop-looks? Betygskala 1-5. Börja med 2000-talets Pharrell och Nigo.

– Betyg 5 – Chainsen, OMG.

Kanye West under Watch the Throne-eran.

– Betyg 3-4 – Det var fett då, men det har åldrats extremt dåligt.

”Jag kommer fortsätta släppa musik resten av året”

Cam’rons All pink-outfit.

– Betyg 4. Måste erkänna – jag har faktiskt aldrig varit ett Dipset-fan. Jag är helt säker att jag skulle bli det om jag lyssnade igenom diskografin, men har aldrig orkat. Cam’ron är Cam’ron dock. Han har en ikonisk look.

Drakes Stone Island-look.

– Betyg 3 – Det är ju hans bästa look, Roadman-looken. Men fan vad dåligt swag Drake har asså. Fast han är bäst ändå.

Nutida Soundcloud-rappare (Lil Uzi / Playboy Carti).

– Betyg 5 – Bra, bra, bra. Men kan inte Carti banga Asap Mob? Måste Ian Connor och gänget vara inblandade i allt? Tycker Cartis swag var mycket bättre för ett par år sedan.

Vilken är den bästa musiken just nu?

– Har typ inte lyssnat på ny musik på ett tag. Gick verkligen in i ett mode i vintras/våras då jag bara lyssnade på egna låtar. Jag påbörjade så mycket nya låtar med olika artister att jag kände att jag var tvungen att helt gå in i våra låtar. Men jag lyssnade verkligen sönder Lil Uzi Verts båda mixtapes förra året.

Vad kan vi förvänta oss av dig i snar framtid?

– Från mig kan man vänta sig massa nytt. Både från Vinter – artisten och Vinter – producenten. Jag kommer fortsätta släppa musik resten av året. Har några fler spännande artistsamarbeten kvar att avslöja.

Lyssna på nya singeln nedan: