Ryska undergroundfestivalen Боль – med smärta som drivkraft

6KNGLSVLPWI

Genom åren har den ryska musikscenen knappt uppmärksammats av medierna i resten av världen. Orsaken kan vara att musiken är ganska isolerad och svårtillgänglig, men det betyder inte att det inte händer något intressant där. Festivalen «Боль» som sker i Moskva på lördag är bara ett av många bevis på det.

Evenemangets främsta syfte är att visa upp en ny generation av ryska och postsovjetiska band inom undergroundscenen. På tredje festivalupplagan spelar drygt 50 artister under en dag, och genreutbudet varierar från dyster postpunk och naiv indiepop till hiphop och stämningsfull elektronisk musik.

Förutom mindre lokala akter bjuder lineupen på bland annat Пасош, Shortparis och Lucidvox som tidigare i år kunde upplevas på Tallinn Music Week, samt en del utländska gäster, såsom danskarna Iceage, britterna The KVB och amerikanerna Too Many Zoos.

Bland övriga aktiviteter hittar vi en presentation av festivalens egna zine, skapad tillsammans med besökare, och en tatueringsworkshop.

Festivalnamnet betyder ”smärta”, och den känslan blir en gemensam nämnare inte bara för hela eventet, utan för rysk underground i allmänhet. Med sin råa attityd ger «Боль» inblick i den mytomspunna ryska verkligheten där desperation och ilska går hand i hand med varandra.

HYMN kommer att rapportera från festivalen – håll utkik!

Lyssna på en spellista med akter som spelar på festivalen: