Greg Ashley – Pictures Of Saint Paul Street

Den amerikanska undergroundmusikern Greg Ashley har en bakgrund i garage/psychband som The Gris-Gris och The Mirrors. Som soloartist fokuserar han på musik som är mer typiskt singer-songwriter med tydliga rötter i sextiotalets folkrock och americana.

Musikaliskt är det tillbakalutat, lite anspråkslöst. Musik där inte själva musiken står i fokus, utan texterna. Vilket också är helt logiskt – även om Greg Ashley är en duktig musiker så är han så mycket större som textförfattare.

Pictures Of Saint Paul Street domineras av Greg Ashleys typiska långa texter fyllda av berättelser och metaforer. Här finns tydliga influenser från klassiker som Leonard Cohen och Richard Fariña, men Ashleys stil är mer uppkäftig och rå. Kanske beror det på punken som Greg Ashley växte upp med, låttitlar som ”Bullshit Society” och ”Self Destruction Derby” är ren punk.

När Greg Ashley är som bäst så är han en fantastisk låtskrivare och det finns ett gäng låtar på Pictures Of Saint Paul Street som verkligen glimrar till, som är magiska. Det finns något djupt tilltalande med Ashleys bittra betraktelser och hans speciella berättarröst.

Ashleys förra album Another Generation Of Slaves (också det en väldigt punk titel för övrigt) hade höjdpunkter som var helt briljanta. Tyvärr når inte Pictures Of Saint Paul Street riktigt upp dit – men den nivån är det å andra sidan få som kommer upp till.

[Trouble In Mind Records, 30 juni]

8