Backyard Sessions XL vill locka elektronikaälskare i alla åldrar

Foto: Janus Langhorn

Alex Esser. Foto: Janus Langhorn

HYMN är oerhört stolta över att vara en av flera samarbetspartners till festivalen Backyard Sessions XL som går av stapeln i Malmö den 26 och 27 augusti.

Under två dagar kommer Folkets Park och Moriska Paviljongen att fyllas med elektronisk musik från all världens håll. Fokus har varit jämställda bokningar och HYMN har bidragit med att boka tre av Sveriges bästa elektroniska popakter i vårt tycke: These Heavy Clouds, The Deer Tracks och Brödet. Festivalen får dessutom besök av bland annat Berlinbaserade producenten Claptone, techno-gudinnan ANNA och Malmös egen Josefine H. Hansson.

– Vi började med Backyard Sessions redan 2015. Då var det ett sommarprojekt med söndagsfester dagtid, bra musik och barbecue. De första festerna hade 200-300 gäster. En av söndagarna sommaren 2016 hade vi runt 600 gäster. Vi kände att Malmö kan och vill mer, så vi bestämde oss för att utveckla den kommande festen till en tvådagarsfestival, berättar Alex Esser som är en av många eldsjälar bakom Backyard Sessions XL.

Alex betonar att Malmöscenen är fantastisk, mycket på grund av att det är en liten stad med storstadsattityd.

– Här finns många drivna arrangörer som är positiva, håller varandra om ryggen och boostar varandra. Men sen är ju scenen relativt liten om man jämför med städer som Köpenhamn, Barcelona och London.

Ett stort antal av biljetterna till Backyard Sessions XL har dock sålts till gäster från platser som Köpenhamn, Karlshamn, Helsingborg, Växjö och Göteborg, vilket visar på att projektet fått genomslag även utanför Malmös gränser.

”Här finns många drivna arrangörer som är positiva, håller varandra om ryggen och boostar varandra”

Backyard Sessions har två huvudsakliga målgrupper. Dels en yngre publik som skippar nattklubben och vill ha en dagsfest i solen, eller som kommer direkt efter svartklubben. Men man lockar också äldre musikälskare.

– Sådana som klubbade mycket för 10-15 år sedan, men som inte har möjlighet att gå på nattklubb längre. De tar ofta med sig barnen och hela familjen, berättar Alex.

Är det någon bokning du är extra stolt över?

– Jag är mest stolt över helheten och möjligheten att samarbeta med andra. Ni (HYMN) bokar några fantastiska elektroniska liveband. Spazio bidrar med dubtechno signerad Sonja Moonear och Spacetravel. Malmöbaserade skivbolaget Trolldans var med och släppte en av Recondites första vinyler 2013 – långt innan han blev superstor. Därför är det extra kul att låta dem boka honom tillbaka till Malmö, nu när han är en av liveelektronikans giganter.

Det är inte bara musik som festivalpubliken kommer bjudas på under helgen. Konsttidningen Little Finger ska bygga upp livegraffitiväggar med Clara Leivas och UNIR1. Boulebaren fixar två banor och tar med sig solstolar. Det kommer även finnas food trucks samt en liten marknad med lokala producenter. Dessutom ska ett litet område för barn ställas i ordning. Där blir det hoppborg, glassmaskiner och konsttält.

– Ta gärna med ungarna, de kommer in gratis i målsmans sällskap, hälsar Alex.

Idag är det sista dagen för att köpa biljett för 495 kr. Sen är det fullpris som gäller. Läs mer om de olika artisterna här.

BYSXL-1-FULL LINEUP-PRINT