LYSSNA: Nite Flights – ”Traces”

Nite Flights nya singel ”Traces” – första smakprovet från uppföljaren till förra årets debutalbum Jet Lag – karakteriseras av dystopiska John Carpenter-vibbar och skiljer sig således gentemot debutens dansanta house. Och omslaget, skapat av Alexander Palmestål, kopplar samman musiken med religiösa teman; alla som kan sitt Gamla testamente vet att kristendomen mer eller mindre uteslutande handlar om människans tillkortakommanden. Vi duger helt enkelt inte. Protestantismen valde sedan att ta bort allt som skapade lite extra kylda i tillvaron. Och mycket riktigt har Tobias Isaksson, personen bakom Nite Flights, berättat att låten kretsar kring människan, brott, mord och skuld.

Detta är dock inte första gången som Tobias närmar sig 80-talets atmosfäriska synthkulisser – det mest uppenbara exemplet är Giorgio Moroder-lånet ”From Her To Infinity” Personligen kan jag inte tänka mig en bättre inspirationskälla än Moroders klassiker From Her To Eternity från 1977. Nu är ”Traces” mycket mörkare och sången bär spår av David Bowies överjordiska framtoning. Det finns mycket som tilltalar med 2017 års upplaga av Nite Flights.