Hand Habits och Kevin Morby på Pustervik – två övertygande spelningar

Kevin Morby

Det är ännu en strålande solskenskväll i Göteborg. Staden är full av människor med Coldplaytröjor efter britternas spelningar på Ullevi, men mina steg går genom Vasastaden och Haga med slutdestination Järntorget och Pustervik.

Kevin Morby och hans band gästar Pustervik och med en nyligen släppt platta i bagaget så är det många som besöker Pustervik och klubben Woody West denna kväll. Europaturnén ska inledas och hans gitarrist, Meg Duffy, inviger tisdagskvällen med några låtar från sitt soloprojekt Hand Habits. I torsdags morse hade jag aldrig hört talas om Hand Habits men på kvällen förändrades det ordentligt. Hennes briljanta debutplatta Wildly Idle (Humble Before the Void) som släpptes i vintras av fina bolaget Woodsist fångade mig fullständigt och jag spelade flera av låtarna om och om igen.

Strax före 20:30 går hon upp på scenen tillsammans med sin Fender Stratocaster och inleder med fina ”Flower Glass” och det är redan från början tydligt att låtarna, som ofta har större arrangemang på plattan (hon är bland annat uppbackad av Keven Lareau från fina Quilt) endast är skrivna tillsammans med en gitarr. De lever precis lika fint utan andra instrument som med band och hon trollbinder delar av publiken omgående. Dessvärre störs spelningen av ett sorl från samtalande människor samt en störig rundgång i mikrofonen som ljudteknikern, märkligt nog, inte kan arbeta bort.

Bortser man från dessa båda ingredienser, vilket tyvärr inte är så lätt, så är det en sagolikt vacker spelning och vi får bland annat även höra ”Actress”, ”All the While” och ”Book on How to Change” under cirka en halvtimme. Jag hoppas verkligen att Hand Habits kommer tillbaka snart så att vi får höra mer av denna begåvade gitarrist och låtskrivare.

Det blir paus och DJ-duon bjuder på fina låtar och det är strålande stämning i lokalen. Jag såg inte Kevin Morby första gången han spelade som soloartist på Pustervik i september 2014. Då uppträdde han i matsalen. Jag såg honom däremot under Primavera i Porto några månader senare. Andra gången, för ungefär ett år sedan, såg jag honom också live och då var han i Lilla Klubben och idag är det riggat på stora scenen.

Kevin Morby

Volymen från musiken i högtalarna höjs under Nina Simones ”I Wish I Knew How It Would Feel to Be Free” och kort därefter kommer Kevin Morby upp på scenen tillsammans med sina tre medmusiker. Jag är väldigt nyfiken på denna spelning eftersom hans senaste platta inte riktigt har nått fram till mig på samma sätt som de tidigare.

Han inleder med titelspåret från senaste platan ”City Music” och det är en riktigt fin inledning. Han fortsätter på samma linje och spelar ”Crybaby” som, lite oväntat, får tankarna att sväva iväg till finaste Velvet Underground och ”I’m Waiting For The Man”. Därefter blir det ytterligare några nya låtar innan det är dags för ”Harlem River” och det blir tydligt att bandet verkligen förtjänar sin plats på den stora scenen. Jag har alltid tyckt att Kevin Morby är väldigt bra när jag har sett honom men nu har han och bandet tagit ytterligare ett kliv. Framför allt är hans och Meg Duffys gitarrer väldigt synkade och det märks att de har spelat ihop länge.

Därefter spelas briljanta ”Destroyer” med Kevin Morby på klaviatur och Meg Duffy med slide, samt ”I Have Been to the Mountain”, ”All Of My Life” och ”Parade”. Även om den nya plattan är fin på många sätt så inser jag plötsligt att jag saknar låtar som dessa.Spelningen avslutas med att Kevin Morby står kvar ensam i sin vita kostym med svarta noter på kavajen och spelar ”Beautiful Strangers”.

Självklart applåderas musikerna in igen och det blir först ”Cut Me Down” innan det blir en rykande avslutning med ”Dorothy” och Velvet Underground-covern ”Rock & Roll” från plattan Loaded och den där tanken om Velvet Underground från inledningen av spelningen var kanske inte så dum ändå?

Kevin Morby är inte klar ännu utan sätter sig vid keyboard och får lite tekniska problem innan det är dags för ”Come To Me Now” som direkt övergår i en av mina absoluta favoriter, ”The Ballad of Arlo Jones” som definitivt sätter punkt för en grymt fin spelning. Ja, det har verkligen hänt mycket sedan Kevin Morby lämnade Woods och, via The Babies, valde att inleda sin solokarriär.

Ikväll går turnén vidare till Roskildefestivalen och fortsätter sedan vidare genom Europa och det är redan klart att han kommer tillbaka till Norden i början av november, bland annat med spelningar i Lund och Stockholm. Det bör absolut inte missas.