Lorentz – Lycka till

image003

Efter den unisont hyllade debuten Kärlekslåtar har Lorentz endast sporadiskt gett sig till känna. Sannolikt har det varit ett klokt drag att undvika singelsläpp, pr och uppsnack för att få mesta möjliga arbetsro. I låten ”Demons” på den plötsligt släppta uppföljaren visar Loso upp sig från sin sköraste sida, och ger en antydan till varför han hållit sig under radarn sedan debuten släpptes.

Mycket känns igen från tidigare. De autotunade vardagsbetraktelserna och snygga beatsen är intakta. Lorentz underfundiga lyrik med svensk-engelska fraser och släpiga sång flyter liksom med, och in i, musiken. Men Lycka till har inte den hypnotiska, närmast konceptuella känsla som Kärlekslåtar frammanade. Nu är det istället omedelbar skruvad in-your-face-pop värdigt det mest kräsna dansgolv som bjuds.

”Schnip Schnip” är en omedelbar banger. Här introduceras också Madi Banja som Lorentz teamat upp med på albumet. Samarbetet når klimax på ”Be för mig” med sina krispiga syntar där det vankas stor hitpotential. Den klaustrofobiska ”Fiona” är en av albumets höjdpunkter med sin ekivoka hyllningstext. Här visar Lorentz varför han tillhör scenens avantgardister.

I ”James Dean” och ”Glad för mig” hänfaller Lorentz åt mer konventionella popstrukturer där han inte är lika relevant. Låtarna är på intet sätt dåliga, men de svettiga, ångestrusiga kavalkaderna av hypnotiska beats är de format där Lorentz är bäst.

[Let’s Make That Happen, 16 juni]

7