TLC: ”Vi ser det inte som en comeback”

url

Året är 1992. En basketplan med en stolpe som är på väg att falla ner och en korg som är sned. På asfaltsplanen bakom mig och min kompis Stefan står hans boombox som pumpar Ice Cubes The Predator och TLC:s första skiva Oooooooh…On The TLC Tip. Nu har det gått 25 år sedan TLC:s första album kom ut och den 30 juni kommer deras sista platta, som kort och gott är betitlad TLC.

– Jag förväntade mig en svensk brytning, skrattar Chilli, vars riktiga namn är Rozonda Thomas, när hon hör min röst. Jag är starstruck med tanke på att jag pratar med en av medlemmarna i det bäst säljande kvinnliga bandet genom tiderna på telefon, och får inte ur mig något annat än: ”Tack, jag har övat länge…”.

1992 slog TLC igenom med dunder och brak. Det hade ett nytt och fräscht uppdaterat sound i bakvattnet av de tidigare RnB-grupperna som gjort avtryck över hela världen i slutet av 80-talet och början av 90-talet.

I videon till ”Ain’t 2 Proud 2 Beg” står Tionne ”T-Boz” Watkins, Chilli och Lisa ”Left Eye” Lopes i gigantiska kläder. Left Eye har en kondom över ena ögat bakom ett par glasögon och förklarar att kvinnor har rättigheter att få som de vill. TLC har aldrig varit rädda för att säga vad de tycker och medvetenheten i texterna har alltid varit viktigt för dem.

”Vi kommer att säga det vi vill med auktoritet”

– Det är väldigt viktigt för oss, för det är så vi rent naturligt tänker och det träffar så väl med vem som helst, för att de kan känna av äktheten från innehållet i texterna. Alla borde hela tiden få höra att det är viktigt att vara stolt över sig själv och inte låta någon komma åt dig.

– Vi har en låt på nya skivan som heter ”Haters” och den handlar om folk som gömmer sig bakom apparater när de vill snacka skit om dig. De vågar inte ens säga det till dig direkt, men genom den låten vill vi att folk ska veta att vi inte bryr oss om vem du är. Alla har en hater, alla, och det viktiga är att inte låta dem ta kontrollen över dig med sina dumma ord. Du är större än det och visar det genom att inte låta dem ta din energi. Vi kommer att säga det vi vill med auktoritet, det är vad vi predikar om.

Det är lätt att känna igen en TLC-låt. Inför den nya skivan har låten ”Way Back” släppts, ett spår som doftar 90-tal. Videon inleds med en klassisk amerikansk bil som studsar tidsenligt och efter de två obligatoriska verserna smyckas låten av Snoop Doggy Dogg. Och ja, jag tänker kalla honom så för det var så han hette då. Det var dock aldrig medvetet att det skulle låta 90-tal om låtarna.

– Vi ville se till att vi kom in i studion med någon som inte försökte återskapa vad vi redan har gjort. Vi hade ett möte och sa till alla nya, unga låtskrivare och producenter att: ”tänk inte på vad vi har gjort förut, bara bring your a-game”. Vi ville se till att vi hade en fantastisk låt, och när Tionne och min röst hamnade på den så blev det en TLC-låt. Vi försökte inte få det att låta som nånting. Det kommer alltid att vara ett igenkänningsbart sound när man hör T-Boz raspiga röst och mina änglalika stämmor. Då är det en TLC-låt.

”Det kommer alltid att vara ett igenkänningsbart sound”

Den tredje medlemmen, Lisa Left Eye Lopes som bidrog med den större delen av hiphop-elementen till musiken, dog i en bilkrasch i Honduras 2002, men hon har själsligt aldrig lämnat bandet. På skivan 3D från 2002 användes det mesta av materialet som fanns inspelat med henne. Jag undrar försiktigt om det finns något spår av Left-Eye på den nya skivan.

– Ok, låt oss prata om Left-Eye-grejen…

Det är tydligt att hon svarat på just den frågan hundratals gånger.

– Vi har ett Left-Eye-mellanspel från en intervju och den fångar hennes natur; den energiska rösten, hennes ”in your face”-personlighet. Vi använde tyvärr all hennes rap på den förra skivan när vi gick igenom det vi kunde hitta av henne. Genom det där mellanspelet och varje gång vi spelar lever hon alltid igenom oss.

Sedan skivan 3D kom ut 2002 har marknaden förändrats enormt. TLC vände sig till den nya tekniken och använde sig av Kickstarter för att finansiera den nya skivan. Målet sattes till 150000 dollar och under 48 timmar hade de inte bara fått in den önskade summan utan även slagit rekordet som det snabbast crowdfundade popprojektet i Kickstarters historia.

Även om det gått femton år sedan 3D släpptes har gruppen alltid funnits kvar offentligheten. De har hunnit med turnéer, släppt en film och dykt upp på olika galor och under utvalda tillfällen.

”Så länge våra röster finns där och låten är fantastisk så är det bara att köra”

Chilli kallar den nya albumet en fortsättning på där de slutade med 3D. Skivan kommer att innehålla ytterligare kommentarer om världsläget och vad hon själv kallar för ”girlpower” – något som varit TLC:s signum sen de började.

– Vi ser det inte som en comeback eller någonting, för vi fortsätter egentligen bara med vad vi gjorde förut och hoppas att alla är nöjda med det jobb vi har lagt ner. Vi har en särskild formel som fungerar för oss, och soundet kan vara helt nytt, du vet ”out of the box”-grejer.  Men så länge våra röster finns där och låten är fantastisk så är det bara att köra.

Om man får femton minuter med en världsstjärna hinner man fråga mycket, men långt ifrån allt man vill. TLC ser framåt även om de har sagt att det här blir den sista skivan. Och jag ser fram emot att en sista gång få lyssna på en fräsch TLC-platta och drömma om att sätta det där sista skottet som 13-åring på en trasig basketplan.