Vaz – Necessary Pt. I

Det är inte ofta som man får tillfälle att utbrista ett ”äntligen!” likt Gert Fylking vid avslöjandet av Nobelpriset i litteratur. Anledningen till denna emotionella urladdning är att systrarna Jenny och Cecilia Vaz som utgör duon Vaz släpper sin första EP Necessary, Pt 1 idag – den första delen av ett debutalbum. Det har gått ett antal år sedan Vaz slog igenom med låten ”Miss Frost” som med smittsamma rytmer tog Sverige med storm under en solstänkt sommar 2012 och ända sedan dess har ett album från den talangfulla duon varit hett efterlängtad.

På Necessary, Pt 1 får vi följa med Vaz på en musikalisk resa från rötterna och rytmerna på Kap Verde-öarna via visa ord om att följa drömmar från uppväxten i Lilla Edet, till att stå på helt egna ben i Stockholm. Den röda tråden på Necessary, Pt 1 är sol och värme; det inledande spåret ”Yang” avger känslan av det ljusa och varma i en soluppgång och tonar ut i avslutningen ”Oceans” med en förnimmelse av att sitta på en sandstrand och bevittna solnedgången samtidigt som trummorna ekar vidare i ett soundtrack för livet. Däremellan finns det fullt av godbitar att drömma sig bort med.

Låten ”Luxury Problems” är det perfekta exemplet på vad Vaz vill åstadkomma med den här EP:n. En potpurri av influenser från olika platser i världen som de sedan blandar ihop. Här finns de medryckande karibiska trummorna, The Knife-inspirerade synthslingor och en text som lätt sätter sig mästerligt nerkokad till en hit. Lägg till de tidigare släppta låtarna ”Who You” och ”Sunshine”, spetsat med låten ”Spellbound” där Vaz visar hur skickliga producenter de är genom att experimentera med pitchar och rappen adderar ytterligare en talang till systrarnas digra lista. Det är lätt att gå vilse när artister försöker blanda in mängder av ingredienser och influenser, men Vaz klarar av detta galant och har hittat något unikt som de kan kalla sin egen grej utan att behöva kompromissa. Sammantaget är Necessary, Pt 1 bland de mer spännande svenska släppen så här långt i år.

Ett faktum som bör nämnas är att Vaz gör allt på denna skivan helt själva. Det gäller låtskrivandet, produktionen och alla röster som hörs, med undantaget ”Education” där deras pappa träder fram. Låtarna är inspelade i deras privata studio och ges ut på det egna bolaget Kinship. Jenny och Cecilia Vaz har med Necessary, Pt 1 visat att den som väntar på något gott aldrig väntar för länge. Del 2 förväntas dyka upp innan årets slut och fram till dess kommer Necessary, Pt 1 att hålla oss sällskap under sommarens förhoppningsvis soliga dagar och kvällar.

[Kinship, 16 juni]

8