Redaktionens favoriter v.24

Shakanaka
Shakanaka

Då var det dags att fira fredag igen. Redaktionen listar musikgodis från veckan som gått!

Shakanaka – ”Medisin” (video)

Från Bergen i Norge kommer Shakanaka som gör skramlig men melodisk rock med inspiration av Storbritanniens punkscen. I veckan spelade de på Bergenfest ihop med legendarer som Liam Gallagher och Richard Ashcroft. Nyligen släppta videon ”Medisin” imponerar och får oss att leta oss bakåt i duons katalog som hittills består av en ep och ett par singlar. Planen är att spela in ett debutalbum under hösten.

Emily Haines & the Soft Skeleton – ”Fatal Gift” (låt)

Emily Haines känns kanske mest igen som sångerska i Metric eller medlem i indierockkollektivet Broken Social Scene, men frågan är om inte plattan med soloprojektet Emily Haines & the Soft Skeleton, Knives Don’t Have Your Back från 2006, är något av det bästa hon gjort. Nu är en ny soloskiva på gång och första singelsläppet därifrån lovar mycket gott. Om någon känner igen låten så är det antagligen för att den först gavs ut som b-sida (i ett annat arr) av Metric 2015.

LUMI – ”A Love Drunk Poem” (låt/video)

Emil Nerstrand spelar annars saxofon i fenomenala instrumentalproggbandet Brigaden, men här hittar vi honom i ett annat sammanhang. ”A Love Drunk Poem”, som försmaken till LUMI:s kommande album heter, ”symboliserar känslan som infinner sig då man missat sista bussen på väg hem, en ödslig natt i augusti. En känsla av tomhet och på samma gång innerlighet, där man ensam traskar hemåt med huvudet fyllt av romantik och dumheter”. Och videon bjuder på härlig Malmö-känsla. Hur fint som helst.

Aldous Harding – ”Blend” (video)

Det är svårt att slita sig från Aldous Hardings nya video. Rörelsemönster, estetik och framtoningen naglar sig fast på näthinnan. ”Blend” finns med på nya albumet Party och den 21 oktober gästar Harding Oceanen i Göteborg.

Justine Her – ”My Dear/She” (singel)

Justine Her är bara 20 år, men av dessa två låtar och några imponerande liveframträdanden i Musik Direkt/Imagine Sweden att döma så är hon en talang utöver det vanliga. De två låtar som nu finns att njuta av på Spotify visar på en väl utvecklad känsla för både dramatik och melodier. Det finns en kolossal potential i detta.

ShitKid – ”Sugar Town” (video)

I videon till ”Sugar Town” möter Åsa Söderqvist aka ShitKid sin nemesis på en öde parkering. Inget för minderåriga eller känsliga. Det bjuds på blod, kamp och maniska blickar i grå betongmiljö. HYMN-redaktionen kommer att hålla utkik efter den röda Volvon.

Det stora monstret på FOLK (spelningstips)

Imorgon spelar Det stora monstret på FOLK i Göteborg. Till det fina hör att varje betalande gäst får en exklusiv förhandsnedladdning av nästa singel – titeln är än så länge hemlig. Ett spår som följer upp hyllade ”Vakna”.

Lorentz – ”James Dean” (låt)

Ett suggestivt och snyggt spår från Lorentz aktuella överraskningsalbum Lycka till.

Young Thug – ”Oh Yeah” (låt)

Att cykla har blivit ett återkommande låttema det senaste året och Young Thug vill inte vara sämre. ”Oh Yeah” är ett av de lugnaste spåren på Thugs ”singing album” BEAUTIFUL THUGGER GIRLS (i sommar gästar Atlanta-rapparen Way Out West). Markus Krunegård och Patrik Bergers nya musikprojekt BC Unidos – ett kollektiv bestående av bland annat Amanda Bergman, Nicolai Dunger och Santigold – framhäver också cykeln som färdmedel. Debutsingeln heter kort och gott ”Bicycle”. Inte lika bra som Frank Oceans ”Biking”, men passande för varma sommardagar.