En strålande stund med Purling Hiss på Pustervik

Jag satt i bilen och lyssnade på Purling Hiss briljanta platta Public Service Announcement från 2010 när jag närmade mig Göteborg och en stundande helgavslutning med spelning på Pustervik. Den skickliga låtskrivaren och gitarristen Mike Polizze blev en ny bekantskap för mig ungefär samtidigt som Kurt Vile släppte sitt mästerliga album Smoke Ring For My Halo och The War On Drugs släppte Slave Ambient, det vill säga någonstans under 2011.

Jag föredrar inte att köra bil men när jag gör det så finns det ofta god tid för tankar och jag började fundera lite på Philadelphia som musikstad och vilka artister som jag lyssnar på från denna amerikanska storstad i Pennsylvania. De ovanstående tre är ju givna men sedan kom jag faktiskt bara på ett fåtal till och det var Amos Lee och Beach Slang. Det är därmed helt klart att jag inte har jättebra koll på Philadelphias musikscen.

Bilen parkerades vid kanalen och den göteborgska söndagskvällen doftade vackert försommarregn. Som support inledde lokala Rough House vid 20-tiden. Jag har inte hört dem tidigare och deras låtar fyllde rummet vid den Lilla Klubben på ett fint sätt.

Strax efter nio gick trion från Philadelphia upp på scenen och bjöd på en strålande stund. De blandade nytt med gammalt och ett bidrag från just Public Service Announcement var fina ”Run From the City”. Andra låtar som passerade var bland annat härliga ”Mercury Retrograde” som alltid får mig att tänka på Dinosaur Jr., ”Lolita” samt ”Teddy’s Servo Motors” och en avslutande härligt lång version av ”Everybody In The USA”, båda från fjolårets fina platta High Bias.

Återigen visade Lilla Klubben på Pustervik vilket sanslöst bra ljud man har lyckats skapa och den enda fråga som finns efter denna kväll är egentligen var alla människor befann sig? Det var märkligt lite folk på plats.

När jag kom hem så var jag tvungen att googla kända musiker från Philadelphia som hastigast. Jag hittade egentligen bara punkbandet Dead Milkmen som jag har lyssnat en del på. Staden verkar ha en framgångsrik hiphop-scen och bland äldre stjärnor från Philly så kan Joan Jett och Chubby Checker nämnas.