Rabbit Hole – ett nytt sessionsprojekt ser dagens ljus

Idag är det dags att bekanta oss med det nya sessionprojektet Rabbit Hole – arrangerat av Rabbit Hole Studios – och HYMNs läsare blir först med att se videon från första inspelningstillfället med Malmöbandet Grammond. Kvartetten gjorde en kort spelning i Kirseberg och ”Ricochet” var en av de nya låtarna som en utvald publik fick höra.

Krister Bladh var där och har gjort en kort intervju med Anton Thoursie och Björn Lindberg som ligger bakom konceptet.

För några veckor sedan var jag inbjuden till en live-session i Studio Värmen i Malmös gamla industrikvarter i Kirseberg. Många känner kanske till Studio Möllan, Kollektivet Studios, Gula Studion och Tambourine, men det jag inte visste var att Studio Värmen också har funnits länge.

Anton: – Studion har nog funnits i 15 år tror jag. Det är Mathias Söderlund och Andreas Söderlund som har lokalerna. De var med i bandet Niccokick och har även spelat in och producerat ett antal album i studion, bland annat Hello Saferide och Säkert. Den har senare använts både som studio och replokal åt olika band. Vi hyr helt enkelt in oss i studion.

Björn: – Vi är hyfsat nya personer på den här platsen och vill att fler upptäcker vilket grymt ställe det är att spela in musik på. Hittills har vi jobbat ganska individuellt och med egna projekt men är sugna på fler samarbeten.

Därför har de startat Rabbit Hole som är deras namn för produktioner, inspelningar och sessions i studion. Malmöbor känner säkert till den enorma mängd kaniner som dyker upp i den närliggande Bulltoftaparken om sommaren. Tydligen har de spridit sig till en gräsplätt utanför studion, som ligger i gammalt värmeverk. ”Där brukar vara fullt med kaniner där när solen har gått ner”, berättar Anton.

Innan spelningen hänger vi på taket som man kommer till genom ett kontorsfönster. Där ser man ut över lokstallarna i Kirseberg, där det verkar hända en hel del.

Anton: – Det håller på att utvecklas till ett nytt kulturcentrum i Malmö, bland annat med dansstudio, SVT:s kostymförråd, planerad filmstudio och Lilla Kafferosteriet. Så det händer mycket i området!

Kan ni berätta lite mer om idén med Rabbit Hole och att ha live-sessions? Kollektivet hade ju också ett liknande koncept förra året – vad är fördelen med det?

Anton: – Tanken är att vi vill få folk att komma till studion både för att marknadsföra studion i sig men också för att folk som kommer dit ska få njuta av bra livemusik, hänga i studion, spela pingis och ha det allmänt trevligt.

Björn: – Precis, att få fler att hitta vägen till studion och att banden som kommer får en ljud/filminspelning.

Varför blev det just Grammond? Och hur ska man göra som lokalt band om man vill vara med?

Anton: – Grammond blev aktuella för att jag hörde deras två nya låtar ”Wave” och ”Perlin Noise”, som de släppte för ett tag sedan. Björn Lindberg har spelat in andra livesessions med publik tidigare men detta blev det första popbandet, som vi dessutom har filmat! Den som vill göra en session får gärna skicka länkar till deras musik till oss, så får vi se om vi kan styra upp något.

Björn: – Det är alltid kul att hitta band och musiker vi inte känner till än.

HYMNs läsare blir bland de första som får höra och se resultatet – men vad tycker ni själva om det? Styr ni bandet eller får de göra vad de vill?

Anton: – Just Grammond är ett första livesession-test! Jag tycker det gick galant! Avslappnat och bra stämning. Själva inspelningen och det som har med ljudet att göra sköter vi. Vi låter bandet komma tidigare på dagen för att rigga ordentligt och för att kolla ljud utan stress. Själva uppträdandet är helt upp till den som spelar vad de vill göra med det.

”Själva inspelningen och det som har med ljudet att göra sköter vi”

Björn: – I och med att vi alla skriver och producerar själva är det ibland svårt att inte bli en del av bandens kreativa process och sound. Vi kan alltid gå loss på att experimentera men hur mycket vi kommer med input beror såklart på vad banden har lust med. Livesessionerna är nya men vi har jobbat länge med studioinspelningar och produktioner av andra band, till exempel Guds Pengar, Fixity, Lumi, Åkervinda, NOLAJuniparken, Caballo con Leche, Scumbag millionaire m.fl.

Kan ni berätta lite om nästa session – vad bjuder ni på då och är det öppet för allmänheten?

Björn: – Den 28:e juni kommer bandet Lymland och gör en session och i höst har vi planer om att köra session med bland andra Sista Bossen.

Anton: – Kommer bli kul! Vi har rätt begränsat utrymme så det får plats ungefär 20 personer utöver bandet. Om man vill komma för att se en konsert kan man skriva till oss, annars är det bandet och vi som tar dit folk.

Till slut, vad är ett bästa minne bakom spakarna?

Anton: – Ett bra minne är när jag skrev, producerade och mixade en ny låt för några dagar sedan i studion. Allt gjordes på en dag eller två. Älskar sådant flöde.

Björn: – Jag förstår bättre och bättre hur saker låter i vårt inspelningsrum, då går det att vara mer spontan och skruva till ett sound snabbare på banden. Senaste livesessionen jag gjorde var kul, när allt soundcheckande är gjort och man känner att musiken liksom smälter ihop i en fet ljudbild.

Tack för intervjun, Anton och Björn.

Om man gillar musiken kan man höra Grammonds senaste singel här.