Hallå där… Elina Ryd!

Elina Ryd, med en av Göteborgs vackraste röster, är dubbelt aktuell; tidigare i veckan släpptes den bedårande videon till ”Det klarnar sakta” och strax därefter blev det klart att Elina gästar årets upplaga av Festival del Mar Asperö. De goda nyheterna avlöser varandra.

Berätta om din nya video, filmad i en tagning, vilket låter problematiskt och riskabelt. Antar att mycket kan gå fel.

– Att göra en hel video i en enda tagning är ju rätt svårt eftersom allt måste stämma men också smidigt om allt flyter på problemfritt. Men om något går fel så faller allt. Det är så sjukt roligt och spännande med den typen av utmaningar och att slumpen får en betydande roll. Några av statisterna var inte inplanerade och så vidare. Det kräver mycket förberedelse och verkligen hundra procent koncentration rakt igenom. Lite nervöst faktiskt. Och för Donovan [von Martens] som filmade var det ju också fysiskt ansträngande. Jag är jävligt impad av honom! Vilken precision! Vi fick ju öva några gånger förstås och göra några tagningar innan allt föll på plats.

Har du några favoritvideos som påverkat uttrycket. Kommer själv att tänka på The Verves ”Bitter Sweet Symphony”. En 90-talsklassiker. 

– Ja! Den är svinbra! Finns så många bra musikvideos. Älskar exempelvis alla Björks. Men just denna är mer inspirerad av själva stämningen i låten och texten. Vardagen man tar sig igenom, saker som passerar längs vägen och hur man blickar framåt. Jag ville hålla det enkelt och naturligt men med en svävande, drömsk karaktär. Promenaden kändes given för att få just en naturlig rörelse och ett flöde.

Hur kommer det sig att ni valde att filma på Chapmans Torg. Inte Göteborgs mest glamorösa plats.

– Haha! Nä precis! Just därför ville jag vara där. Gillar det där karga lite nergångna. Ville åt det hårda och inte ha något gulligt idylliskt över huvudtaget. Generellt är jag väldigt förtjust i den typen av små trista torg.

Och nu är det officiellt att du spelar på del Mar i sommar. Reflektioner inför spelningen?

– Det är så sjukt kul! Kommer bli en så jävla grym festival verkligen. Känns roligt att ha kommit i kontakt med Javier [Umazabal] och Adam [Wallman] också som håller i det hela. De är riktigt sköna måste jag säga.

Går du själv på mycket festivaler?

– Tyvärr inte. Får bli ändring på det.

Har du nytt material på gång, eller kommer du att fortsätta att promota debutskivan Falla? [släpptes i vintras]. 

– Det är nya grejer på gång! Har redan snart material till en ny skiva och kommer att satsa på inspelning i höst. Ska bara försöka få ihop lite pengar först.

Lyssna på Falla nedan.