Månadens PS: maj

Girlpool

Så var ljuva maj till ända och det är dags för HYMN att sammanfatta månaden med ett gäng snabba recensioner.

Girlpool – Powerplant

INDIEPOP Det skeva och charmiga försvinner lite när Los Angeles-duon Girlpool adderar trummor och ett mer elektriskt sound än tidigare. Cleo Tucker och Harmony Tividad kan fortfarande skriva låtar och Powerplant är objektivt sätt en riktigt bra indiepopplatta, men deras musik var betydligt mer originell förut. 6/10

Junodef – Ocean

POSTROCK/INDIE Skånska Junodef, vars medlemmar till 3/4 är baserade i London för tillfället, albumdebuterar med Ocean via Rundgång Rekords. Suggestiva postrockspartier, manglande shoegaze och vacker dödspop karaktäriserar den fem spår korta skivan. Imponerande debut från ett band som vi trodde på från första sekund, eller i alla fall från första demon. 7/10

Hoops – Routines

INDIEPOP Någonstans mellan Tame Impala och The Radio Dept. i skivbacken hittas Fat Possum-sajnade Indiana-bandet Hoops. Det handlar om ganska monoton men också väldigt fin indiepop med en nostalgisk ljudbild. Musik för ljumma försommarkvällar. 6/10

Fazerdaze – Morningside

INDIEPOP Nyzeeländska skivbolaget Flying Nuns senaste stjärnskott, Amelia Murray, gör hittig lo-fi-pop under pseudonymen Fazerdaze. Albumet Morningside utgörs av reverbad drömmig sång, distade gitarrer och somriga melodier. Det är inget som inte gjorts förut, men Fazerdaze är i allafall en av de bästa i genren 2017. Lyssna speciellt på fina ”Jennifer”.  7/10

Mellah – Liminality EP

SINGER-SONGWRITER På sin debut-ep Liminality leverar brittiska Mellah personlig singersongwriter-indie med klassiska rötter. Inledande ”Round” sätter stämningen med sin bitande text om en krigsskadad före detta soldat. De bästa spåren – som ”Nada” och ”Greeney Blue” – är riktiga fullträffar. 8/10

Snoop Dogg – Neva Left

HIPHOP Snoop Dogg lyckas äntligen få till ett riktigt bra album. De senare släppen (Bush och Coolaid) har, om man ska vara ärlig, varit ganska tråkiga. På Neva Left återvänder Snoop till sina rötter och bjuder på ett west coast-klingande album där vi även återfinner det klassiska ”C.R.E.A.M.”-beatet. 7/10

Randiga Rut – Frågorna

POP På sitt debutalbum funderar Stockholmskvartetten kring livets små och stora frågor och gör det på ett lätt och skämtsamt sätt. Inspirerade av Säkert! och Nord & Syd klär Randiga Rut vassa texter i ljuvliga melodier och ägnar sina texter åt såväl politik som relationer. Vardagsrealism i all ära, men det intressanta konceptet bleknar i längden och tappar färgen till slut. Resultatet blir en stabil finstämd skiva utan några större överraskningar. Utförandet balanserar på en tunn gräns mellan enkelt och tråkigt. 6/10

3Teeth – Shutdown.exe

INDUSTRIROCK Om Ministrys Psalm 69 är ”albumet att festa till när Jorden går under”, är det 3Teeth som fixar efterfesten. Los Angeles-bandets andra fullängdare Shutdown.exe bjuder på en sällsamt snygg blandning av mörkt, apokalyptiskt stämningsbyggande och blytung, ultrasvängig industrifunk. 8/10

Mando Diao – Good Times

ROCK Det är svårt att glömma Gustaf Noréns förtvivlade ögon efter att han fått beskedet om att han inte längre var en del av Mando Diao. I maj släppte bandet sitt första album utan Norén och istället finns Jens Siverstedt på gitarr. Good Times är ett rivigt album som helt och hållet bärs upp av Björn Dixgårds röst. Mando Diao är inte längre ett band, det är Björn Dixgård, hans självsäkerhet och hans historiskt säregna rockröst. Finaste bitarna är ”Break Us”, ”Shake” och titelspåret ”Good Times”. 5/10

Úlfur Úlfur – Hefnið okkar

HIPHOP Island har de senaste åren levererat flera hiphopband som rappar på isländska, Úlfur Úlfur är ett av dem. Tyvärr är deras andra studioalbum ljummet. De rör sig mellan den nutida trap-hiphopen och mer klassisk så kallad gangsterrap, men det flyger aldrig ordentligt. Det finns dock enstaka låtar som är värda att lyssnas på. 4/10

Rein – Freedom

ELECTRO Synthgeniet Rein har släppt sin andra EP Freedom som är precis lika vass som den första. Tematiken är densamma – politisk samhällskritik och stenhårda sparkar uppåt. Rytmen är svår att sitta still till och går troligen hem hos fler än syntharna. Det sista spåret med Nina Mariah Donovans poesi är en favorit. 6/10

Dreamcar – Dreamcar

NEW WAVE Bandmedlemmarna från No Doubt har tillsammans med sångaren David Havok (AFI) bildat “supergruppen” Dreamcar som överöser oss med 80-tals-new wave och kärlekstörstande texter. Men funkar detta 2017? Absolut! 7/10

Ho99o9 – United States Of Ho99o9

HIPHOP/HARDCORE Skräckrapparna i Ho99o9, eller Horror som det uttalas, släpper ännu ett album där hardcore och hiphop mixas. Bäst kan det kanske beskrivas som en blandning mellan Body Count och Death Grips. Underhållande och intressant, men tyvärr inget man minns i längden. 5/10