Life – Popular Music

Life-Album-Cover-900

Lifes debutalbum Popular Music är 27 minuter punkperfektion. Elva spår, allihop totalt nödvändiga. Precis som all riktigt bra punk så drivs musiken av lika delar ilska och energi. Och precis som all riktigt bra punk så är ilskan politisk.

Inledande ”In Your Hands” sätter tonen perfekt. Sångaren spottar fram en genomförbannad text om konsumtionssamhällets alla falska val. Den skrikiga refrängen är svår att inte sjunga med i, energin i låten är farligt smittsam. Intensivt, energiskt, catchy. Det är sällan politisk ilska förpackas så här snyggt.

De flesta av skivans låtar fortsätter i samma stil. Snabba arga låtar som klockar in på runt två minuter. Höjdpunkter som ”Popular Music”, ”Rare Boots”, ”Euromillions” och ”Membership Man” går inte att värja sig emot.

Det finns stora likheter med andra band i den nya brittiska punkvågen, särskilt hör jag släktskap med lika briljanta Cabbage. Det är musik som har rötter i sjuttiotalets punkvåg, men som inte blickar särskilt mycket bakåt och som aldrig är musikalisk renlärig. Istället blandas influenserna ut med indie, postpunk, psych, eller vad man råkar känna för.

Tydligaste exemplet är nog Fat White Family, vars musik trots sina tydliga punkrötter inte låter som något annat band före dem. Life är aldrig lika urspårade som Fat White Family, men lyckas på samma sätt skapa en egen stil, ett eget spår att köra i. Och precis som Fat White Family så är Life ett helt omistligt band.

[Life, 26 Maj]

9