5 låtar: Miranda Raeder (Black Dough)

black_dough_liggande

Experimentella kvartetten Black Dough har sedan 2013 gjort musik med ena foten i jazz och andra i rock. Nu är de aktuella med albumet Freaky Family och en releasespelning på Hobo Hotell i Stockholm den 9 juni. Idag gästar bandets frontperson Miranda Raeder HYMNs format ”5 låtar”.

En av mina allra första favoritlåtar:

– ”Strawberry Fields” – The Beatles. Jag har alltid lyssnat väldigt mycket på texten när jag lyssnar på musik. Och denna låten är en sån labyrint i meningsbyggnad att jag blev helt tagen av den när jag var liten.

Denna låt speglar min egen musik:

– ”Venus in Furs” – The Velvet Underground. Hur svarar man på den frågan utan att måla in sig i ett hörn? Jag väljer denna låt därför att den är är så härligt skev och välskriven på samma gång, vilket är något jag ofta fastnar för. När det äkta och ärliga får finnas kvar.

Det här är årets hittills bästa låt:

– ”FEEL.” – Kendrick Lamar. Jag var i LA när Kendricks nya album släpptes och vi lyssnade på det i bilen när vi åkte runt där. Det kändes overkligt och perfekt på samma gång. Jag har sedan innan lyssnat sönder hans tidigare platta good kid, m.a.a.d. city.

En låt jag vill höra under en utekväll:

– ”Moonage Daydream” – David Bowie. Jag kommer alltid älska Bowie och hans självklara ifrågasättande och utforskande av musik och livsstil. Han guidar mig när jag bara vill skita i allt.

En låt jag önskar att jag själv hade skrivit:

– ”My Eyes Have Seen You” – The Doors. En låt om att inte komplicera saker som inte kräver det. Våga hålla det enkelt. Sjunga, skrika, slut.