Hallå där… Linn Koch-Emmery!

LKE-press-2017(1)

Sveriges svar på Courtney Barnett eller Waxahatchee skulle man kunna säga att hon är – Linn Koch-Emmery. I dag släpps hennes nya singel ”Forever Sounds” och i höst kommer debut-ep:n. Hög tid att kolla läget med Linn.

Kan du berätta lite kort om ”Forever Sounds”?

– Jag skrev den när jag var på landet utanför Norrköping och varvade mellan att klappa på katterna och dricka kaffe i kökssoffan. Sen spelades den in tillsammans med Niklas Berglöf i hans studio i Stockholm. Den handlar nog om att ha mycket på hjärnan och att det ibland inte går att ha något annat perspektiv än det som finns just nu.

Är låten karaktäristisk för den kommande ep:n?

– Det tycker jag att den är. Den har en enkel melodi, mycket gitarrer och en drivande refräng men innehåller också något deppigt som skaver lite – det känns typiskt mig.

Om jag har förstått det rätt så har du spelat ihop med din tvillingsyster Lea (numera medlem i Kid Wave) tidigare – hur känns det att nu stå på egna ben?

– Vi spelade ihop innan hon flyttade till England efter gymnasiet. Nu bor hon i Los Angeles där hon sysslar med sin musik, men vi gör fortfarande saker ihop på lite olika sätt. Jag har till exempel gjort det visuella materialet till Kid Wave – omslag, loggor och pressfoton. Hon har i sin tur fotat omslaget till min singel. Vi hjälps åt mycket, bollar idéer och diskuterar det vi gör med varandra. Det kändes naturligt att kliva vidare och göra något eget där jag kunde bestämma exakt hur jag ville att saker skulle få låta.

”Det innebär mer jobb att göra allt själv, men det ger mig också stor kreativ frihet”

Vilken tycker du är den största skillnaden mellan att spela i band och vara solo?

– Jag har ju fortfarande ett band som spelar med mig live men den största skillnaden är väl att jag får bestämma vad de ska spela, haha. Jag har alltid varit ganska DIY och snickrar för det mesta ihop mina egna omslag, bilder och videor – det innebär mer jobb att göra allt själv, men det ger mig också stor kreativ frihet.

Du har jobbat en del som fotograf – har du några andra konstnärliga intressen eller färdigheter förutom musik och foto?

– Jag pluggade konst och design när jag flyttade till Stockholm för tre år sen och har frilansat lite med det genom att formge omslag, illustrera och teckna.

Nämn några konstnärer som du ser upp till!

– Det senaste jag kom över var Sarah Boyts Yoders grejer och tyckte det var grymt! Annars kan jag nämna Esther Rieser, David Shrigley, Mark Rothko, George Orwell, Hemingway, Daniel Johnston och Martin Parr som konstnärliga favoriter.

Lyssna på ”Forever Sounds” nedan:

Imorgon spelar Linn Koch-Emmery ihop med Juste SplintHeaven Up Here/Landet i Stockholm. Missa inte!