Hallå där… ACOCAALS!

G

Göteborgsbaserade A Cup of Coffee and a Love Song, förkortat ACOCAALS, är ett band som inspireras av 60-talets öppenhet, en era som omkullkastade spelreglerna, vilket skapade musik långt bortom radion och kommersialism. Denna otyglade känsla speglar även ACOCAALS nya singel ”Shadow in Light”, som kan liknas vid en shamanistisk resa – gränsen mellan dåtid och nutid utplånas – med okänd slutdestination. Ljudbilden frammanar bilder av Sonic Youth vid en lägereld i ett uttorkat ökenlandskap.

Idag släpps både singeln och videon. Daniel Andersson passade på att ställa några frågor till medlemmarna.

Vilka är ACOCAALS?

– ACOCAALS är en Göteborgsbaserad rock/pop/blues kvartett som varit aktiva sen 2008. Bandet startade som en duo bestående av Nadja Itäsaari (sång) och Christoffer Darshed (gitarr). I samband med släppet av New Patterns 2012 kände vi att vi behövde ett fullt band för livebruk och tog med oss Envade (som hjälpt till att spela in nämnda skiva) på gitarr och percussions samt den portugisiske trummisen Dizz. Ganska snart blev vi ett fast band och fullvärdiga medlemmar till nuvarande kvartetten ACOCAALS.

Berätta om singeln och videon.

– Singeln ”Shadow in Light” från kommande albumet Year of the Octopus kan soundmässigt beskrivas som en nostalgisk krock mellan Janis Joplin och Sonic Youth, Låten handlar om det inre barnet i sökandet efter sin identitet och om hur svårt det kan kännas att inte få känna sig sedd och hörd.

– Materialet som videon är gjord av är gamla Super 8-klipp filmade 1974 av Nadjas morbror och morfar, samt klipp från våra egenhändigt gjorda 3D-show ESKAPISM som uppfördes på Trucktop Alaska i februari 2016.

60-talet känns som en självklar referens. Nämn tre betydande influenser.

– Våra influenser är väldigt breda men om man bara får nämna tre och enbart fokusera på 60-talet får vi väl säga: Pink Floyd, Janis Joplin och The Doors.

Hur viktigt är det att ha kvar ena foten i samtiden? 

– Eftersom våra egna personliga musikaliska inspirations källor och referenser har en väldig bredd (allt från black metal till modern popmusik, jazz och blues) och för att vi lever i samtiden och skriver om den och för att att varje låt har sitt eget sound, tycker vi inte att det finns nån mening med att överhuvudtaget placera oss i ett fack. Denna regel går vi enbart med på för att folk vill ha förenklingar, vilket enligt oss är svårt, men kanske nödvändigt.

I höst kommer ert tredje album. Vad kan lyssnarna förvänta sig?

– Lyssnarna kan förvänta sig att få sätta tänderna i det mest rockiga vi har gjort men också glad radiopop och psykedelisk folk. Det skiljer sig ganska mycket från de skivor vi gjort tidigare men låter förhoppningsvis fortfarande som oss. Låtarna varierar i dynamik och sträcker sig över olika genrer så det finns nog något där för alla.

Skivan är som sagt döpt till Year Of The Octopus. Finns det någon spännande förklaring?

– 2012 släppte vi vårt första riktiga fullängdsalbum New Patterns. Introduktionslåten till skivan heter ”Octopus” och den handlar om en livlig gestalt som visar acceptans mot allt och alla. Kanske kände vi därmed efter att Christoffer kom på namnet att det var en passande titel. Sen har vi ju dessutom nyligen stigit in i vattumannens tidsålder och ormbäraren har blivit ett stjärntecken, så det är väl nån intern rolig twist på det hela.

Vad är de största skillnaderna gentemot de tidigare släppen?

– En skillnad är att vi spelat in hela skivan i vår egen studio Studio Skamvrån som vi flyttat runt med en hel del genom åren, just nu söker vi även en ny lokal. Sen är det ju som ovan nämnt en mer rockig och rå platta i sitt sound än föregående New Patterns och Earth is Moving (2015). Låtarna är nog också lite mer ”straight forward” med ett överlag högre tempo än tidigare.

Vem skriver låttexterna?

– För det mesta är det Nadja som står för texterna/melodierna, men på vissa låtar har även Christoffer skrivit all text eller vissa delar av texten, då han ofta är den som kommer till repen med nya riff, melodier och ackordföljder.

Blir det några spelningar framöver?

– Blir kanske nån enstaka festivalspelning i sommar men just nu försöker vi boka en liten turné i samband med skivsläppet i höst.