Var Chris Cornell den sista i sitt slag?

Soundgarden spelar på Hovet Stockholm 2013 09 06 Foto: Mattias Pettersson Rockfoto

Soundgarden spelar på Hovet Stockholm 2013 09 06
Foto: Mattias Pettersson Rockfoto

Andrew Wood 1990, Kurt Cobain 1994, Layne Staley 2002 och – Chris Cornell 2017. Nu är snart alla Seattlescenens största frontmän borta.

Detaljerna kring Chris Cornells död är än så länge mycket få. Den legendariske sångaren avled enligt en talesperson ett par timmar efter att han gått av scenen på Fox Theatre i Detroit, där han genomfört en spelning med sitt Soundgarden. Dödsfallet beskrivs som hastigt och oväntat.

Cornell hade tidigare kämpat med såväl alkoholism och drogmissbruk som depressioner, men ska enligt egen uppgift i intervjuer ha varit nykter och ren i mer än ett årtionde.

1984 bildade Chris Cornell Soundgarden tillsammans med gitarristen Kim Thayil och basisten Hiro Yamamoto. Bandet fick ett par år senare ett skivkontrakt med Sub Pop och släppte sin första ep. De skulle komma att bli en av grungens absoluta hörnstenar och nådde enorma framgångar med låtar som ”Rusty Cage”, ”Jesus Christ Pose”, ”Fell on Black Days”, ”Spoonman” och inte minst ”Black Hole Sun”.

Soundgarden splittrades 1997, men återförenades 2010. Under uppehållet bildade Cornell Audioslave med Tom Morello, Tim Commerford och Brad Wilk från Rage Against the Machine. Supergruppen släppte tre album innan de splittrades 2007. Tidigare i år återförenades bandet för en protestspelning i samband med den amerikanske presidenten Donald Trumps formella installation, och fler spelningar var enligt uppgift att vänta, bara medlemmarnas scheman gick att synka ihop.

Förutom Soundgarden och Audioslave hade Chris Cornell en solokarriär där han hann släppa fem plattor och så sent som i mars en ny singel. Förra året gjordes ännu en återförening av Cornells 90-talsprojekt Temple of the Dog, som han startade som en hyllning till Mother Love Bone-sångaren Andrew Wood.

Soundgarden var vid Cornells frånfälle mitt uppe i både en månadslång USA-turné och arbetet med sin sjunde platta. Det är dock oklart om något hunnit spelas in.

Soundgarden spelar på Hovet Stockholm 2013 09 06 Foto: Mattias Pettersson Rockfoto

Personligen kommer jag minnas Chris Cornell både som en stor sångare och en mycket sympatisk människa. Jag kommer också att minnas hans fantastiska covers. Den jag håller allra främst är hans tolkning av Michael Jacksons ”Billie Jean” på Obaren i Stockholm 2006 – fulländad magi.

Det är få förunnat att nå toppen. Arbetsnarkomanen Chris Cornell gjorde det inte bara en gång, utan flera. Han var förvisso framför allt en av de viktigaste profilerna på grungescenen, men han visade tidigt att han hade sina fötter i många myllor och hanterade såväl krossande tunga gitarrer, skira melodier som arenarock till fullo.

Med tanke på hur mycket musikscenen har förändrats de senaste åren, kan han mycket väl ha varit den allra sista i sitt slag.