Daniel Romano – Modern Pressure

Daniel Romano tar sig an countrygenren på ett lustfullt sätt, med självdistans och pillemarisk blick, där skilda storheter som Bob Dylan och Ramones ställs bredvid varandra. Och det sker utan konstigheter. Kanadensaren har klar blick för det förflutna, men undviker att osynliggöra sig själv – detta är Romanos egen show. Modern Pressure är fylld av sköna melodier, temposkiftningar och personliga texter.

Dylan-referensen är gångbar redan på Romanos solodebut Workin’ For The Music Man från 2010, men här handlar det om folkrock-legendens tidiga år, medan Modern Pressure – speciellt titellåten – går att hänvisa till Blonde On Blonde och John Wesley Harding som släpptes under andra halvan av 60-talet. Likheterna är emellertid lätta att skaka av sig och framträder endast sporadiskt.

Det ska dock sägas att Romano är svårt retroskadad och det bekräftas av alla videor som spelats in för att promota skivan. Ofta syns Kay Berkel som motspelerska och tillsammans fångar de en sval Bonnie & Clyde-aura – i dessa fall handlar handlar det främst om att fånga rätt vintage-känsla. Nudie-kavajen som syns på omslaget till 2013 års Come Cry With Me är oemotståndlig.

Vid andra tillfällen som i kitschiga och medryckande ”When I Learned Your Name” är det fullt fokus på att underhålla. Countryrock som är både lättsmält och underhållande, men utan att bli ointressant. Jag dansar mer än gärna efter Romanos pipa.

Modern Pressure är inspelad i Finnsnäs utanför Karlstad, av alla ställen, men Romano förälskade sig i omgivningen under en av sina turnéer. Då tänker ni, är Romano en ny Lee Hazlewood? Oklahoma-ikonen bodde som bekant i Sverige under 70-talet och medverkade bland annat i filmen Cowboy In Sweden från 1970 (med tillhörande soundtrack). Mitt svar är både ja och nej. På denna skiva är Romano sin egen, men på förra årets fullängdsalbum Mosey är Hazlewood-kopplingen tydligare – tänker främst på snygga öppningsspåret ”Valerie Leon”.

Nu ska inte de humoristiska elementen ges allt för mycket plats; i grunden är detta en genomarbetad countryrock-skiva, som präglas av både psykedelia och medryckande 60-talspop, där melodierna står i fokus. Under åren har Romano skiftat färg, pendlat mellan stilar, men Ontario-sonen har aldrig lyst starkare än nu. Jag blir glad av att lyssna på Modern Pressure. 

[New West, 19 maj]

8